Visszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas a duzzasztógátak építése miatt

Kutatók szerint jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenved el az AmazonasIgazi különlegesség, amazonasi óriás-tündérrózsa virágzik Nyíregyházán. medencéje, ha folytatódik a nagyszabású duzzasztógátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. -építési program. Jelenleg 428 hidroelektromos gát építése van tervben, 140 pedig már elkészült vagy építik. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gátak befolyásolják a teljes folyóÓriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas torkolatánál - senki sem gyanakodott a létezésére. rendszer dinamikáját, különlegesOrrfacsaró bűzt árasztó, gigantikus méretű virágok nyílnak egy amerikai botanikus kertben. fajok ezreit sodorva ezzel veszélybe. Tanulmányukat a Nature tudományos lapban mutatták be.

Fotó: Wikipedia/lubasiCatedral Verde – Floresta Amazonica

A világ legsokszínűbb vizes területét fogja így elveszíteni” – mondta Edgargo Latrubesse, az amerikai Austinban lévő Texasi Egyetem professzora, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. vezető szerzője. Az Amazonas-medenceBányavállalatoknak engednek át egy védett terület az Amazonas-medencében. több mint 6,1 millió négyzetkilométernyi területet foglal el. A folyó, mellékfolyói és a környező esőerdőAz amazonasi erdő jól viseli a klímaváltozást. k a FöldA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. édesvízkészletének húsz százalékát adják, a régió a modern orvostudományban is használt értékes alapanyagok lelőhelye. Ez a bolygó legnagyobb és legösszetettebb folyórendszere. Ezért is vált a hidroelektromos gátépítés fő területévé. A tanulmány azonban rávilágít, hogy az Amazonas vízi útjai mentén a megújuló energiaÁtadták az egyik legnagyobb tengeri szélerőmű-parkot Hollandiában. nyeréséért tett erőfeszítések súlyos problémákhoz vezethetnek – írja a BBC.

Az amazóniai mundurukuHírességek is kiálltak a gigantikus vízerőmű által fenyegetett munduruku indiánok mellett. törzsHírességek is kiálltak a gigantikus vízerőmű által fenyegetett munduruku indiánok mellett. tagjai tiltakoznak a Tapajas-folyóra tervezett gigantikus vízerőmű építése ellen (Fotó: Greenpeace)

A nemzetközi kutatócsoport aggodalmát fejezte ki a folyó üledékrétege természetes mozgásának megzavarása miatt. Az üledék létfontosságú tápanyagokat rejt az Amazonas régiójának vadvilága számára, emellett befolyásolja a vízi utak kanyargását és áradását is. Latrubesse kiemelte: az üledék határozza meg, hogyan működik a folyó, hogyan mozog, hogyan alkot új földterületeket, hogyan frissíti az ökoszisztémát. A texasi kutató szerint az előzetes környezeti felméréseket minden egyes gát esetében izolálva végezték el, csak a közvetlen környezetre vonatkozó hatását vizsgálták. Azonban hozzátette, szélesebb körű vizsgálatra van szükség.

Fotó: Wikipedia/Neil Palmer/CIATFlickr

A tudós és munkatársai elkészítették a gátak környezeti sebezhetőségi indexét (DEVI), amely a gátaknak az Amazonas-medence folyóira és ökoszisztémáikra gyakorolt jelenlegi és lehetséges hatásait vizsgálja. Egy terület sebezhetőségét egy 0-tól 100-ig terjedő skálán helyezi el a gátak okozta változások alapján. A kutatók szerint a Madeira, a Maranon és az Ucayali mellékfolyókat érinti leginkább a probléma, ezek kapták a legmagasabb DEVI-számot: a Madeira több mint 80, a Maranon 72, az Ucayali pedig 61 pontot kapott a skálán. Ezek a folyók rengeteg különleges fajnak adnak otthont, melyek veszélybe kerülnek, ha a területükön tervezett gátaknak akár csak töredéke is megvalósul. “Fajok ezreinek életére lehet hatással a gátprojekt, több akár ki is halhat” – figyelmeztet a veszélyre Latrubesse. A kutatók kiemelték: minden kár visszafordíthatatlan lehet, és minden kockázatot figyelembe kellene venni, mielőtt megkezdődik a gátak építése.

Fotó: Wikipedia/Jorge.kike.medina

Az Amazonas üledéke táplálja Dél-AmerikaFagyhalál fenyegeti a cápákat az Egyesült Államok keleti partvidékén. legnagyobb mangroveerdejét, korábbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy az Amazonas-medencétől a MexikóTányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban. i-öbölig az esőA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. zés és a viharok rendszerét is befolyásolja. “A hatásdimenzió nemcsak regionális, hanem az egész féltekére vonatkozhat. Ha az összes tervezett gátat megépítik, összeadódó hatásaik olyan változásokat okozhatnak az Atlanti-óceánba tartó üledékben, ami károsítja a klímát” – mondta Latrubesse.

Fotó: Wikipedia/NASAHatalmas aszteroida halad el a Föld mellett.

Nature, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!