Világító tengerpart a Maldív-szigeteken

Egy tajvani fotós, Will Hoa, a Maldív-szigeteken nyaralt, ahol csodálatos jelenséget sikerült megörökítenie. Gyönyörű kék színben ragyogott a tengerpartVarázslatos tengerpartok a világ minden tájáról. , amit a partra sodródottElképesztő összefogással sikerült megmenteni több partra vetődött cetet Új-Zélandon. fitoplanktonok árasztottak magukból. A jelenséget biolumineszcenciának hívják.

Világító tengerpart

Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van: a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, lehet továbbá párválasztási segédeszköz is, illetve akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül. A biolumineszcens egysejtűekGyönyörű kék színben ragyogott a tenger Tasmania partjainál. akkor világítanak, ha mechanikai stresszA stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban az MTA kutatói. éri őket, és nagyon kis nyomásváltozásokra is reagálnak. A vizet ért legkisebbElőször találkozott egymással a világ legmagasabb és legalacsonyabb embere. zavar is kiváltja a világító reakciót, ami a csónakok közelében vagy akár az úszó ember által megkevert vízben megdöbbentő fényeffektusokat eredményez.

Világító tengerpart

William Ho így mesélt a különlegesKülönös állat surrant be egy idős amerikai nő házába. élményről: “FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. öntúli látvány, mikor az emberi lábnyomok világítani kezdenek a homokban, vagy mikor az éjszakai csónakozók tündöklő kék csíkot húznak maguk után.”

Világító tengerpart

Világító tengerpart

Világító tengerpart

Világító tengerpart

Fotók: William Ho/Flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!