Űrlift – 36.000 km magasra szállítaná utasait

Cimkék: , , ,

Az űrlift egy jövőA jövő vasúti közlekedése: átszállás egy mozgó vonatra. beli, elképzelt közlekedési eszköz, mely a világűrbe való feljutásban a jelenlegi hordozórakétákat váltaná le. Az elképzelés szerint egy körülbelül 36 000 km magasan, geostacionárius pályán keringő műholdat össze kellene kötni a Földdel egy igen erős kábellel. A geostacionárius pálya tulajdonságai miatt a műholdKözzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Plútó holdjáról. a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. felszínéhez képest mozdulatlanul áll. Majd a kábelt használva, mintha csak lifttel mennénk, úgy lehetne feljutni a világűrbe. A műholdról egy másik, ugyanolyan hosszú kábelen ellensúlyt kell „felereszteni”, ezt a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. tengely körüli forgása miatti centripetális erők feszítenék ki, így a terhek feljuttatása a műholdat nem mozdítaná el kívánatos pozíciójából alacsonyabb pályára. Az űrliftet műholdak, megfigyelőszemélyzet, tudományos műszerek feljuttatására lehetne használni. CsillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászati megfigyelésekhez ideális lenne, hiszen ekkora magasságban már nem jelentkezik a földi légkör torzító hatása, és a műszerek feljuttatása kevesebbe kerülne a jelenleginél. Üzemeltetése a jelenlegi hordozórakéták költségének töredéke lenne, mivel csak elektromos energiát igényelne. A teher feljuttatása a kisebb gyorsulás miatt kíméletesebb. A visszatérő kabinok és rakományok energiát termelnének, melyek az üzemeltetési költséget tovább csökkentik. Az űrlift koncepció már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Először 1895-ben Konstantin Tsiolkovsky (lengyel származású orosz rakétatudós, feltaláló) fejében fordult meg az ötlet, de 2000 óta a NASAKözzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Plútó holdjáról. listáján is szerepel, sőt Sergey Brin-t, a GoogleMachu Picchu - virtuális túra a varázslatos inka romvárosban. egyik alapíMagassági rekorderek . ját is meglehetősen foglalkoztatja a téma. A NASA már költségeket is számolgatott. Jelenleg kb. 22.000 dollárba (4,7 millió Ft) kerül 1 kg űrbe juttatása, míg az űrlifttel egy utas csomagokkal (150 kg) űrbe szállítása mindössze 222 dollár lenne (kb.50.000 Ft).

Űrlift

A japánEgyedül utazik a tokiói metrón egy barátságos cica. Obayashi Corporation is egy űrlift megépítését tervezi, amellyel 2050-re készülnének el. A kivitelező cég mérnökei a projekt megvalósítását nagy vonalakban úgy képzelték, hogy a Föld körül 96.000 km magasan (kb. a 1/4 távolság a Föld és a Hold között) egy ellensúly keringene és a közel 100.000 km magasan lévő végpont és a földi bázisállomás között szénszálas nanocsöveket feszítenének ki, melyek 20-szor erősebbek mint az acél és legalább ennyiszer könnyebbek is. Ilyen szénszálas nanocsövek egyébként a kilencvenes évek óta léteznek. A kapszula egyszerre 30 embert tudna az űrbe szállítani. 200 km/h sebességgel emelkedne, de így is több mint 1 hét alatt tenné meg a 36.000 km-es távolságot. Az egyik elképzelés szerint a meghajtásról lineáris mágneses motorok gondoskodnának, a végállomáson pedig napkollektorokból nyernék az energiát.

Űrlift

Űrlift

Űrlift


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!