Új galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel

A Földtől mintegy négymilliárd fényévnyire lévő galaktikus szuperhalmazt, úgynevezett szuperklasztert fedeztek fel indiai csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászok. A nyugat-indiai Púnában működő Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) kutatói Szaraszvatinak nevezték el a szuperklasztert, és a The Astrophysical Journal című folyóiratban számoltak be eredményeikről.

“Ennek a galaktikus szuperhalmaznak a fénye most ért el hozzánk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy tanulmányozzuk a múltját” – húzták alá a kutatók.

Forrás: IUCAA

Az IUCAA szerint a Szaraszvati egyike a világegyetemFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. peremén található legnagyobb ismert képződményeknek. A 600 millió fényévFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. átmérőjű szuperklaszter nagyjából tízmilliárd éves és több mint tízezer galaxisnak ad otthont. A tanulmány vezető szerzője, Joydeep Bagchi szerint a kutatók a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program (SDSS) keretében fedezték fel a gigantikus képződményt.

Forrás: IUCAA

A világegyetem jelenleg ismert legnagyobb méretű képződményei a szuperklaszterek, amelyek galaxisokból és galaxishalmazokból állnak. Alakjuk változatos, általában hosszúkás, fonalszerű szerkezetek, amelyek gyakran egymáshoz kapcsolódnak.

Az Abell 2744 galaxishalmaz (Forrás: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. , ESA, ESO and D. Coe (STScI)/J. Merten (Heidelberg/Bologna)

Becslések szerint tízmillió szuperklaszter létezik a megfigyelhető világegyetemben. A szuperhalmazok azonosítása, behatárolása segít megérteni, hogy miként fejlődtek a galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. . A HawaiiA hawaii lávafolyam elérte az óceánt - újabb veszélyekre figyelmeztetnek a szakemberek. Egyetem csillagászai 2014-ben állapították meg, hogy a TejútrendszerCsillagrendszerek "nemrég" bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis. egy óriási, korábban ismeretlen galaktikus szuperhalmaz “polgára”. Az 520 millió fényév átmérőjű szuperklasztert Laniakeának – hawaii nyelven roppant égboltnak – nevezték el.

Laniakea szuperklaszter (Forrás: Wikimedia Commons/Richard Powell)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!