Turisták százezrei figyelték Chile sivatagában a rég nem látott teljes napfogyatkozást

Turisták százezrei érkeztek ChileA Sivatag keze . északi, sivatagos részébe kedden, hogy a világ egyik legtisztább égboltja alól figyelhessék meg a teljes napfogyatkozásHazánkból is látványosnak ígérkezik a napfogyatkozás. Chilén és Argentínán átvonuló jelenségét, ahogy a FöldAszteroidaeltérítési misszióért kampányolnak a vezető bolygókutatók. és a NapA Nap koronájába merült a NASA űrszondája. közé kerülő HoldElárverezik a Neil Armstrong által begyűjtött holdport. helyi idő szerint kora délután fokozatosan teljes sötétségbe borította a vidéket.

Forrás: ESO/R. Lucchesi

A napfogyatkozás mintegy 150 kilométer széles sávja Chilét a csendes-óceáni partvidékén fekvő La Serena városnál érte el, és az argentin fővárosnál, Buenos Airesnél hagyta el a dél-amerikai földrészt (közép-európai idő szerint a késő esti órákban). A csillagászati jelenségA nap képe - A Hold, a Jupiter és a Vénusz együttállása. “útvonala” mentén több helyszínen is ezrek gyűltek össze Chilében, de az eseményÉrdekes történelmi események akkor és most. számos tudóst is a térségbe csábított.

Forrás: ESO/P. Horalek

Az előrejelzések alapján a chilei AtacamaA Sivatag keze . -sivatagban és az Andok hegyvonulatának keleti oldalán elterülő argentin San Juan tartományban kínálkoztak a legjobb éghajlati viszonyok a megfigyelésre, míg Buenos Aires égboltján felhők zavarták az érdeklődők élményét.

A NASAIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. amerikai űrkutatási ügynökség adatai szerint a teljes sötétség egy-egy helyszínen akár 4 percig is tarthatott. A teljes napfogyatkozásMagyarországról is követhető a teljes napfogyatkozás. sávjától messzebb pedig, a részleges napfogyatkozásHazánkból is látványosnak ígérkezik a napfogyatkozás. Chile és ArgentínaElszabadult a pokol Argentínában a rendőrsztrájk miatt. távolabbi részein, valamint a többi dél-amerikai országban is látható volt, északon egészen Venezueláig és a közép-amerikai Panamáig.

A Chilei CsillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászati Társaság adatai szerint az ország ezúttal elsötétült részén több mint négyszáz éve, 1592 óta nem volt látható teljes napfogyatkozás, s a következő ilyen esemény 2165-ben várható. A dél-amerikai kontinens más részén azonban már 2020. december 14-én látható lesz a következő ilyen jelenség.

A Nap és a Hold korongja körülbelül ugyanakkorának látszik az égen (azaz látszó átmérőjük megegyezik). Bár a Nap sokkal (körülbelül 400-szor) nagyobb a Holdnál, ugyanennyivel távolabb is van a Földtől. Ezért jöhet létre időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. nként teljes napfogyatkozás, amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot.

GyűrűFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. s napfogyatkozás esetén a Hold korongja nem fedi le teljesen a napkorongot, mert a Hold éppen távolabb mozog a Földtől az ellipszis alakú pályáján (ezért innen kisebbnek látszik). A napkorong széle ezért akkor is „kilátszik”, amikor teljesen bemegy elé a Hold.

Amennyiben a Hold teljes árnyéka egyáltalán nem vetül a Földre, csak az úgynevezett félárnyék érinti azt, részleges napfogyatkozásról beszélünk. A Földnek egyetlen pontján sem látható ilyenkor a Hold úgy, hogy teljesen eltakarja a Napot.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!