Több száz barlangot vizsgálnak át a régészek holt-tengeri tekercsek után kutatva

Nagyszabású expedícióra indulnak izraeli régészek, akik újabb holt-tengeri tekercseket akarnak felkutatni a Júdeai-sivatagban. A kutatócsoport a következő három évben a Júdeai-sivatagban lévő több száz barlangot fogja átvizsgálni, ebben a térségben bukkantak rá az elmúlt évtizedekben a páratlan értékű kéziratokra. A Jordán folyó nyugati partján is folytathatnak kutatásokat a szakemberek – közölte Amir Ganor, az izraeli régészeti hatóság munkatársa.

holt-tengeri-tekercsek-2Fotó: Wikipedia/Effi Schweizer

A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében.

1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

holt-tengeri-tekercsek-6A tekercsek vizsgálta 1951-ben (Fotó: Wikipedia/National Library of Israel)

holt-tengeri-tekercsekFotó: Wikipedia/Abraham Meir Habermann

Az expedíció decemberben indul, és közvetlenül az izraeli miniszterelnöki hivatal fogja finanszírozni. Ez lesz az első széles körű régészeti kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. azóta, hogy 1993-ban izraeli régészek a Jordán nyugati partján kutattak eddig felfedezetlen holt-tengeri tekercsekMegtalálták a holt-tengeri tekercseket rejtő 12. barlangot. után. Akkor a kutatás sikertelen volt – tette hozzá Ganor. A kutatástól azt is remélik, hogy több ezer éves műkincsekre bukkanhatnak, köztük az első századi zsidó-római háború és a 2. századi Bar Kochba-felkelés korából származó műtárgyakra.

holt-tengeri-tekercsek-3A holt-tengeri tekercsek kiállított darabjai (Fotó: Wikipedia/Gary Jones)

holt-tengeri-tekercsek-5Fotó: Wikipedia/Daniel.baranek

Az elmúlt években a helyi műtárgypiacon felbukkantak ősi kéziratok, amelyekről feltételezik, hogy fosztogatók találtak rájuk a holt-tengeri barlangokban. Ez vezetett ahhoz, hogy az izraeli kormány kezdeményezte a régészeti expedíciót. “Tudjuk, hogy még több tekercs létezik. Lelőhelyeik többségét még soha nem tárták fel” – mondta Ganor.

holt-tengeri-tekercsek-8Fotó: Wikipedia/The Israel Museum’s ‘Dead Sea Scrolls Digital Project

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!