Több példány élhet a világ legtitokzatosabb nagymacskájából, mint eddig vélték

A világ legtitokzatosabb nagymacskája, a hópárducTizenkét ország fogott össze a hópárducok megmentéséért. elterjedtebb lehet, mint ahogy eddig vélték – idéz egy új számlálást a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portál. Az új becslések azokat a területeket vették alapul, amelyeket hópárducvédelmi egységként tartanak nyilván, és amelyek csak 44 százalékát jelentik a vadmacskaEgyre több az európai vadmacska Németországban. nagyjából 3 millió négyzetkilométeres élőhelyének. A tudósok friss becslései szerint 4678 és 8745 között lehet a csak ezekben a körzetekben élő hópárducok száma, ez pedig magasabb, mint a korábban vélt 3920-7500 példány. Az új adatok a Snow Leopards (Hópárducok) című könyvben jelentek meg, mely a titokzatos ragadozó élettanának, viselkedésének és átfogó leírását is tartalmazza.

Hópárduc
Fotó: Wikipedia

A hópárduc (Panthera uncia) Közép-Ázsia hegyvidékein él, előfordul Afganisztán, Pakisztán, Bhután, KínaAdományozóknak köszönhetően végre megtehette élete első lépéseit egy fiatal kínai nő. , IndiaTöbb száz rászoruló jut ételhez egy indiai étterem elé kihelyezett hűtőnek köszönhetően. , Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Mongólia, Nepál150 hegymászó tolongott a Mount Everest csúcsán. és Oroszország magashegyi területein. Tökéletesen alkalmazkodott a hegyvidéki élethez, a nagy ugrásokat izmos lábai teszik lehetővé, vastag bundája tartja melegen, szürkésfehér színével könnyen elrejtőzik, hosszú farkával egyensúlyoz.

Hópárduc
Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf

Mivel az ember lakóhelyétől távoli, elzárt területeken, rejtőzködve él, tanulmányozása rendkívül nehéz. A kutatást végző Wildlife Conservation Society (WCS) állatorvosa, Stephane Ostrowski elmondta, hogy csak az utóbbi évek technológiai fejlődése, a műholdas távolsági mérések, a szélsőséges hidegben is működő kompakt kameracsapdák tették lehetővé a hópárduc titkainak feltárását.

Hópárduc
Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf

Az egyedszám új, kedvező becslései ellenére a fajt továbbra is többféle veszély fenyegeti. “Gyönyörű bundájuk miatt még mindig rendszeresen vadásznak rájuk, az állattenyésztők pedig bosszútSzent fa az út közepén. állnak rajtuk, ha elragadják a jószágaikat. Mivel a túlvadászás miatt egyre kevesebb a zsákmányállatElözönlötték a medúzák Anglia partjait. , ördögi kör alakul ki: egyre több jószágot fal föl a ragadozó, egyre többjükön vesznek elégtételt, és ebben a játszmában gyakoribb, hogy a vadállatEgyre több az európai vadmacska Németországban. áll vesztésre – magyarázta Richard Paley, a WCS afganisztáni programjának igazgatója.

Hópárduc
Fotó: Wikipedia/MilborneOne 

Cikkajánló: Különleges találkozás – hópárducot látott egy Indiában síelő csoport

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!