Különleges találkozás – hópárducot látott egy Indiában síelő csoport

Különleges és ritka találkozásban volt része egy egy öt főből álló sícsoportnak, akik India egyik legnépszerűbb síparadicsomában, a Dzsammu és Kasmír tartományban található Gulmargban síelve egy hópárducot vettek észre a vastag hóban lapulva. Az ausztrál Owen Lansbury is azon szerencsések között volt aki néhány méterről láthatta ezt a gyönyörű, veszélyeztetett nagymacskát. A találkozást a férfi fejkamerája örökítette meg. Amikor a síelők a lesiklás közben észrevették, hogy egy párduc lapul előttük a hóban, lelassítottak és egy darabig kivártak, akárcsak a vadmacska, amely ezután egy morgással megpróbált ugyan rájuk ijeszteni, de ezt követően felpattant és szélsebesen elindult lefelé a hegyoldalon.

Hópárduccal találkoztak a síelők

Hópárduccal találkoztak a síelők

Hópárduccal találkoztak a síelők

Hópárduccal találkoztak a síelők

VIDEÓ:

A hópárduc a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Mivel bundája rendkívül értékes a szőrmepiacon, vadászata miatt az 1960-as években a vadon élő példányok száma 1000-re csökkent. Bár időközben sikerült megnövelni a populációt, az orvvadászat ma is fenyegetést jelent létére. Jelenleg mintegy 4 – 6 ezer példány élhet Közép-Ázsia hegyvidéki területein. A hópárduc a legmagasabban élő macskaféle. Nyáron felhúzódik a 3500–6000 méter körüli fennsíkokra és sziklás magashegyekre, télire 2000 méter környékére költözik le.

Hópárduccal találkoztak a síelők
Fotó: Wikipedia/MilborneOne

Általában alkonyatkor vagy éjszaka indul vadászni. Étrendjébe főként a hegyvidékeken élő vadjuhok, szarvasfélék és vadkecskék, valamint vaddisznók tartoznak, de megtámad bármilyen állatot, amit csak el tud ejteni, még akkor is, ha akár háromszor is nagyobb nála. Szükség esetén megeszi a madarakat és a rágcsálókat is. A prédát akár hosszabb távon is követve becserkészi, majd egyetlen csapással teszi ártalmatlanná. Akár 16 méteres távolságot is képes átugrani, ez a teljesítmény egyedülálló a macskafélék között. A bundáját törzsén és farkán a jaguáréhoz hasonló, gyűrű és patkó alakú minták, a lábain, a nyakán és a fején pedig pettyek díszítik, megfelelően álcázva az állatot a havas terepen.

Hópárduccal találkoztak a síelők
Fotó: Wikipedia/Bernard Landgraf


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!