Több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt Grönlandon

Tetőzött a július végi hőhullámGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. okozta fokozott jégolvadásÁtrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege. Grönlandon, ahol most mérték az egyetlen napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. alatt bekövetkezett legnagyobb, 12,5 milliárd tonna felszíni jégveszteséget – közölte a dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek adatait ismertető Polar Portal. A grönlandi jégtakaró erős olvadásAusztráliánál nagyobb kiterjedésű permafroszt olvadhat ki. áért ugyanaz az Észak-AfrikaA világ legnagyobb trópusi tőzeglápját fedezték fel a Kongó-medencében. felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

Forrás: NASA/John Sonntag

A napi felszíni jégveszteség szombaton még majdnem 8,5 milliárd, vasárnap 7,6 milliárd tonna volt, ami szintén jóval nagyobb, mint az átlagos napi 4 milliárd tonnányi jégveszteség. A Polar Portal szerint a tetőzésnek vége, most már több hó képződik, mint amennyi elolvad a felszínen.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center/Maria-José Viñas

A dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek modellezése szerint augusztus elsején mérték az egyetlen napi legnagyobb, 12,5 milliárd tonna felszíni jégveszteséget, előző nap több mint 10 milliárd tonnányit, amikor a grönlandi jégmezőGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. k 56 százalékának felszínén volt legalább egy milliméternyi olvadékvíz. Ez a több mint 10 milliárd tonna felszíni jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. az óceánba veszett, ami azt jelenti, hogy júliusban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

Greenland’s ice sheet is facing disaster

200 billion tonnes of water were lost in a single month.

🔎 Learn more about how climate change is affecting Greenland’s ice sheet: https://wef.ch/31eRLnC

Közzétette: World Economic Forum – 2019. augusztus 5., hétfő

 

Az Atlanti-óceán és a Jeges-tengerÉvente 570 ezer tonna műanyagszemét kerül a Földközi-tengerbe. között elterülő 2,16 millió négyzetkilométernyi GrönlandFolyamatosan metángázt bocsát ki a légkörbe az olvadó grönlandi jégtakaró. felszínének 82 százalékát jég borítja. Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon – ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!