Több millió elvadult macska irtja az őshonos állatvilágot Ausztráliában

Szinte nincs egy talpalatnyi hely sem Ausztráliában, ahol ne élnének elvadult macskákKétmillió elvadult macska kiirtását tervezik Ausztráliában. , amelyek már több őshonos emlősállatFurcsa világító lény jelent meg egy kikötőben. kihalásKihalt a nyugati fekete rinocérosz . áért felelősek – derül ki egy tanulmányból, amely a Biological Conservation című folyóirat legújabb számában jelent meg. Negyven ausztrál ökológus 100 kutatási eredményét összesítve arra a következtetésre jutottak a szerzők, hogy az ausztrál szárazföld 99,8 százalékán találhatók meg a kóbor, vadon élő macskákElbűvölő kutya-macska barátságok. , vagyis minden négy négyzetkilométerre jut egy elvadult macskaMeow - a világ egyik legkövérebb macskája. .

elvadult-macska-5Fotó: agriculture.vic.gov.au/Richard Ali/Invasive Animal CRC

A felmérés egy meglepő eredménye szerint azonban a kóbor macskákKétmillió elvadult macska kiirtását tervezik Ausztráliában. száma messze elmarad az eddig becsült közel 20 millióRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l, számuk 2,1 és 6,3 millió között ingadozik, attól függően, hogy mennyi táplálékhoz jutnak. Sarah Legge, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint ugyanakkor az eddig becsültnél jóval alacsonyabb szám sem igazán megnyugtató, mert azt jelzi, hogy az agresszív állatok kisebb számban is nagy kárt képesek okozni az élővilágnak.

elvadult-macska-2Fotó: agriculture.vic.gov.au

A 17-18. században Európából behurcolt macskák több mint 20 emlősfajt pusztítottak ki a kontinensen, köztük a holdkarmú kengurut (Onychogalea lunata) és a sivatagi bandikutot (Perameles eremiana) . A környezetvédelmi minisztérium szerint további 100, Ausztráliában előforduló állatfajt tizedeltek meg veszélyesEgy év alatt 52 vadőrt öltek meg orvvadászok. mértékben, köztük madarakat, békákat, teknősöket, bogarakat, rák- és sáskaféléket.

elvadult-macska

Az ausztrál kormány 2015-ben természeti csapássá nyilvánította a vadon élő macskákat, és célul tűzte ki kétmillió egyed leölését 2020-ig, részint méregcsapdával, részint vadászpuskával.

elvadult-macska-3Fotó: Wikipedia/Mark Marathon


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!