Több ezer négyzetkilométeren borítja olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben

Legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borítja lesüllyedt olajAz olajfeltárás áldozatai lehetnek Kongó ritka hegyi gorillái. a tengerfeneket a Mexikói-öbölMinden idők legnagyobb kártérítését kell fizetnie a BP-nek. ben a 2010-ben történt olajkatasztrófaMagára talált az alaszkai vadvilág az Exxon Valdez-katasztrófa óta. óta. A BPMinden idők legnagyobb kártérítését kell fizetnie a BP-nek. brit olajipari óriás MexikóMár csak 22 kaliforniai disznódelfin él a világon - ádáz harc folyik a megmentésükért. i-öbölben lévő Deepwater HorizonMinden idők legnagyobb kártérítését kell fizetnie a BP-nek. nevű olajkitermelő platformján 2010 áprilisában robbanásHatalmas robbanás történt egy mexikói vegyi gyárban. történt, majd tűzVeszélyben vannak a kaliforniai óriás mamutfenyők. ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe.

Deep Horizon

Az elsüllyedt platform helyén mintegy 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj egy jelentős hányada a robbanást követően nem emelkedett a felszínre, hanem a fúrólyuk körül leülepedett és réteges sávokban összegyűlt, legalább 3200 négyzetkilométeres területet terítve be – olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóÓriási környezetszennyezés - Kína vizeinek állapota 37 fotón bemutatva. iratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Deep Horizon

David Valentine, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem tudósa szerint mintegy 318 millió liternyi olaj gyűlt össze függőleges rétegekben 1000-1300 méteres mélységben. A kutatók a fúrólyuk körzetében 534 mintavételi helyszínről összegyűjtöttek több mint háromezer üledékmintát, és kiértékelték az így nyert adatokat. Ezek segítségével megállapították, hogy a mozaikszerűen fellépő szennyeződés a fúrólyuktól nyugati irányban legalább negyven kilométeres távolságig kimutatható.

Deep Horizon

“Ha az olaj lerakódik az üledéken, akkor a tengerfenéken hosszú időre kihal az élet. Az olaj alig bomlik le természetes úton, a kátrányszőnyeg alatt ugyanis nincs oxigén és olyan tápanyag, amely a baktériumok életben maradásához szükséges. Még négy évvel a katasztrófaA legrémisztőbb radioaktív kockázatok Európában. után is megjósolhatatlanok az ökológiai következmények” – véli Jörg Feddern, a GreenpeaceGreenpeace-aktivisták taposták össze a Nazca-vonalakat. természetvédelmi szervezet olajszakértője. Korábban végzett tanulmányok szerint a baktériumok csak kevés olajat voltak képesek természetes módon “felfalni”, ráadásul az olajszennyeződés nagyon sok korallban is kárt okozott: az olajrészecskék vagy az azok felbontása érdekében bevetett kemikáliák még 22 kilométeres távolságban is károsították a korallokat.

Deep Horizon

Deep Horizon

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!