Tizenkét új helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára

Tizenkét, köztük kínai, argentin, indiai, török, valamint első ízben angolai és eritreai helyszínnel gazdagodott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. ) világörökségi listája, amelyen három helyszínt ki is terjesztettek a szakértők.

Az UNESCO Krakkóban ülésező világörökségi bizottsága 41. ülésén felvette a listára az északnyugat-kínai Csinghaj-TibetElőször köszöntött be a nyár Tibet fővárosában. -fennsík északkeleti peremén elterülő Csinghaj Hoh Hszil természetvédelmi területet, amely a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja. A több mint 4500 méterrel a tengerszint felett fekvő terület számos növény- és állatfajnak ad otthont. A területen halad át a veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. fajok közé tartozó tibeti antilop vándorlási útvonala is.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Csinghaj Hoh Hszil (Fotó: Wikimedia Commons/cc.nphoto

Felkerült a listára az argentínai Los Alerces Nemzeti ParkTöbb mint száz új fajt találtak a világ egyik legérintetlenebb helyén. . Az egymást követő eljegesedések látványos nyomait – morénák, édesvizű tavakFelmérték az európai édesvizek mikroműanyag szennyezettségét. – viselő területen a sűrű, mérsékeltövi erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. ségek dominálnak. A térség kulcsfontosságú szerepet játszik a Patagóniai Erdő néhány utolsó érintetlen szegmensének megőrzésében és számos fenyegetett őshonos növény-, valamint állatfaj otthonául szolgál.

VilágörökségÚjra megnyílt a világ legrégebbi temploma. lett a Mongólia és OroszországVirtuális könyvespolcok jelennek meg Moszkva metróállomásain. területére kiterjedő Bajkálontúl, amely a helyi éghajlat periodikus változásaiból adódóan egyedülálló élővilágnak ad otthont. A prérikben, erdőkben, tavakban és vizenyős területekben gazdag vidéken ritkaRecés zsiráf született a Debreceni Állatkertben. állatfajok – például az amuri daru -, és több millió sebezhető, veszélyeztetett, vagy fenyegetett vándormadár talál menedéket.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Los Alerces Nemzeti Park (Fotó: Wikimedia Commons/panoramio/littletroll)
Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Fotó: Wikimedia Commons/panoramio/littletroll  

A nyugat-afrikai Angola Mbanza-Kongo óvárosVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. ával debütált a világörökségi listán. Az 570 méter magasan fekvő terület volt a 14. és 19. század közötti KongóA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. i Királyság politikai és spirituális központja. A 15. században érkezett portugálok kőépületekkel egészítették ki a várost, amely a fekete-afrikai területek közül a legjobban illusztrálja, hogy milyen gyökeres változásokat eredményezett Közép-Afrikában a kereszténység elterjedése és a portugálok megérkezése.

Ugyancsak első ízben került fel a listára Eritrea, amelynek fővárosát, Aszmarát választotta be a bizottság a világörökségi helyszínek közé. A város az 1890-es években vált az olasz gyarmatosító erők fontos bázisává, majd 1935 után komoly fejlesztések kezdődtek a területen. A bizottság szerint Aszmara kivételes példája a 20. század elején zajlott korai modernista urbanizációnak.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Aszmara (Fotó: Wikimedia Commons/world66/KH)

Felkerült a világörökségi helyszínek közé a Dél-afrikai Köztársaság északi részén elterülő Khomani kulturális tájegyég. A homokban gazdag területről előkerült leletek tanúsága szerint a térségben már a kőkorszak óta élnek emberek. A terület fontos szerepet játszik a nomád khomani szan népcsoport életében. Világörökség lett a kambodzsai – khmer nyelvterületi – Sambor Prei Kuk régészeti lelőhely, amelyet az AngkorMegcáfolták az Angkor vesztéről felállított korábbi elméleteket. előtti, Chenla birodalom fővárosaként, Ishanapuraként azonosítottak a kutatók. A területen lévő gazdagon díszített homokkő-elemek igazi mesterműnek számítanak.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Sambor Prei Kuk (Fotó: Wikimedia Commons/Baldiri)
Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Fotó: Wikimedia Commons/Chanrasmey Miech 

Az új helyszínek között szerepel a kínai Kulangszu szigete, amely az 1900-as évektől vált az ország fontos kereskedelmi pontjává. Az aprócska szigeten egyebek között a hagyományos kínai és a nyugati építészet, valamint a korai 20. századi modernista stílus és az Art Deco ötvözéséből született új építészeti mozgalom jellegzetességei köszönnek vissza.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Kulangszu (Fotó: flickr/SaraYeomans

Az indiai Ahmadábád óvárosa a szultánság idejéből való gazdag építészeti örökségei miatt került fel a listára. A Szábarmati folyó keleti partján fekvő, fallal körülvett történelmi várost sűrűn álló hagyományos épületek, kapuval ellátott utcák, nyilvános kutak és vallási épületek tarkítják.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Ahmadábád (Fotó: Wikimedia Commons/Honzasoukup) 

Világörökségi helyszín lett a törökországi Aphrodisias, magában foglalva az azonos nevű régészeti lelőhelyet és a városhoz közeli márványbányákat, valamint az északnyugat-angliai Lake District (Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. vidék), amelynek a természetTöbb mint száz új fajt találtak a világ egyik legérintetlenebb helyén. és az ember által formált tájai a 18. századtól kezdve voltak kedvelt témái a képzőművészetnek és az irodalomnak. Az új helyszínek között szerepel a brazíliai Valongo régészeti lelőhely is: a Rio de Janeiróban lévő rakpart volt a hajón Brazíliába szállított afrikai rabszolgák egykori fő kirakodóhelye.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Aphrodisias (Fotó: Wikimedia Commons/Carlos Delgado)
Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
 Lake District (Fotó: flickr/Robert J Heath)

A bizottság úgy döntött, hogy a Kárpátok és NémetországRiadót fújtak a német partokon a legnagyobb medúzafaj felbukkanása miatt. ősi bükköseinek országhatárokon túli területei is felkerülnek a világörökségi helyszínek közé. A Kárpátokban és EurópaFelmérték az európai édesvizek mikroműanyag szennyezettségét. egyéb régióiban fekvő ősbükkösök összefoglaló név 12 országot – Albánia, AusztriaAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. , Belgium, Bulgária, HorvátországElőzetes online regisztrációhoz kötik a belépést a Plitvicei-tavaknál. , Németország, OlaszországSorra kerülnek elő az első világháborús tárgyak egy olvadó olaszországi gleccserből. , RomániaRománia visszavonná Verespatak világörökségi jelölését. , Szlovákia, SzlovéniaTuristák áradata fojtogatja Szlovénia festői városát. , Spanyolország240 éves üzenetet találtak egy spanyol Krisztus szobor belsejében. és Ukrajna – foglal magába. A strasbourgi történelmi központ (Grande-Ile) határainak kiterjesztésével immár a német adminisztráció (1871-1918) idejéből való Neustadt is a világörökségi helyszín része. A Bauhaus Weimarban és Dessauban lévő műemlékeihez pedig a bernauiak is csatlakoztak.

Új helyszínek kerültek fel a világörökségi listára
Grande-Ile (Fotó: Wikimedia Commons/Jonathan Martz) 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!