Tímgád – római kori romváros Algériában

Cimkék: , , , , , ,

Tímgád 1982 óta világörökségi v200 millió éves sziklaképződményt romboltak le a látogatók Utah-ban [Videó]. édelmet élvező római kori romvárosLeptis Magna - Líbia híres romvárosa. a Algéria Batna tartományban, az Aurs-hegység északi vonulatai közt, 1000 méteres tengerszint feletti magasságban. Az i. sz. 100-ban alapított kolónia a hálós szerkezetű római kori városok szép, észak-afrikai példája, jelentős épületei a diadalívLeptis Magna - Líbia híres romvárosa. , a színházLeptis Magna - Líbia híres romvárosa. , a könyvtár, a bazilikaSzent Márk-székesegyház - Velence leghíresebb épülete. , és tizennégy therma. A kiterjedt romterületet ,,észak-afrikai Pompeji”-ként emlegetik.

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Három út kereszteződésében i. sz. 100-ban Traianus alapította a fallal kerített katonai helyőrséget colonia Marciana Traiana Thamugadi, röviden Thamugadi néven. Az eredetileg 15 ezres lakosság befogadására alkalmas városCsaládok tömegei térnek vissza a lerombolt szíriai városba. a 2. század közepén gyors növekedésnek indult, és terjeszkedni kezdett. Gazdasági értelemben a Severusok alatt (193-235) élte virágkorát, majd a 3. században kora keresztény, a keresztényüldözéseket követően, a 4. századtól pedig a szakadár donatisták székhelye lett. 430-ban a vandálok, a század végén a berberek dúlták fel Thamugadit, s a 6. században a bizánciak már egy jórészt elnéptelenedett várost találtak a helyszínen. Később, 539-től rövid időre ismét benépesült mint keresztény központ, a 7. században azonban az arabok és a berberek feldúlták és végleg lakhatatlanná tették a várost. A régészeti ásatások 1881-ben kezdődtek meg Tímgádban.

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros

Timgád romváros


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!