Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum

Természetvédelmi területA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. lett a bajai földikutyaIdén a földikutya lett az év emlőse. -rezervátum, amely kulcsfontosságú lépés a faj megóvása terén. Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti ParkMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. igazgatója elmondta: a délvidéki földikutyaA délvidéki földikutya élőhelyéért küzdenek a természetvédők. bajai élőhelyét a földművelésügyi miniszter február 28-ai rendeletével nyilvánította védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. é. Mint mondta: a délvidéki földikutya fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. , és ilyen formán védelmet élvez a közvetlen élőhelye és a körülötte lévő természeti terület is. A 114 hektár kiterjedésű területen a jelen állapot megőrzése a cél, az értékes gyep és a különböző állományalkotó fajok megőrzése.

Délvidéki földikutya a bajai földikutya-rezervátum területén
(MTI fotó: Ujvári Sándor)

A legritkább emlősfajok közé tartozó délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis) a világon összesen három helyszínen fordul elő mintegy 6-700 egyedszámban. Ebből kettő a Kiskunsági Nemzeti ParkVeszélyes, invazív gyomnövényt irtottak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. Igazgatóság területén fordul elő, Baján és részben Kelebia-Ásotthalom térségében, a harmadik pedig a szerbiai Vajdaságon. A bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidékiföldikutya-faj megmentésére és védelmére hoztak létre. A jelenlegi ismeretek szerint a legnépesebb egybefüggő délvidékiföldikutya-populáció él itt, a kelebiai állomány ugyanis több kisebb részre tagolódik. A bajai állomány életképességét bizonyítja, hogy egyedszáma már felfedezése óta is jelentősen gyarapodott – tette hozzá az igazgató. Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta: a kijelölt terület döntőrészt természetvédelmi célokat szolgál, de napelemparkként is funkcionál majd. A délvidéki földikutyáról elmondta: a föld7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját. alatti járatokban közlekedő, teljes sötétségben és vakon élő emlős állat tájékozódását és kommunikációját a talaj rezgése segíti. A sajtótájékoztatón is bemutatott egyedet a bejárt terület szélén ma délelőtt találták, és a fennmaradása érdekében áttelepítik majd.

MTI fotó: Ujvári Sándor

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy 2013 tavaszán egy nem túl jó minőségű fotó alapján merült fel annak a lehetősége, hogy talán délvidéki földikutyára leltek az egykor katonai lőtérMegtisztítják a szovjet hadsereg hulladékaitól az esztergomi Strázsa-hegy környékét. területén. Az elmúlt négy évben pedig már tudományos kutatások is igazolták, hogy a földikutya három ismert populációja közül a legnagyobb Baján található, a területen 321 példány él. Fercsák Róbert, BajaBronzkori és Árpád-kori leleteket találtak a régészek Baja határában. polgármestere kiemelte: egy város életében a természeti örökség, a környezet értékeinek megőrzése prioritást kell élvezzen. Mint mondta, a bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület eredetileg ipari fejlesztési célokat szolgált volna, de sikerült egy olyan kompromisszumos megoldást találni, amelyet minden érdekelt fél elfogadhatónak tartott.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!