Tengeri szivaccsal kedveskednek választottjaiknak a púposhátú delfinek

Nagy tengeri szivacsokkal kedveskednek a nőstényeknek a hím púposhátú delfinekVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint. A Perthben lévő Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) és a Murdoch Egyetem, valamint a Zürichi Egyetem kutatói egy évtizeden át figyelték az AusztráliaRitka tengeri emlős sodródott partra Ausztráliában. északnyugati partjainál élő delfinek viselkedését.

Forrás: Simon Allen/UWA

A kutatásHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. során sikerült dokumentálniuk, hogy az ausztrál púposhátú delfinRózsaszín delfint találtak Louisianában. (Sousa sahulensis) hímje egy tengeri szivacsot visz ajándékba a nőstényeknek, emellett hangokkal is próbálja “elcsábítani”. Ez az első alkalom, hogy ilyen viselkedést rögzítettek ennél a fajnál. Először arra lettek figyelmesek, hogy a hím delfin lemerül a tengerfenékre, elmozdít egy szivacsot, majd az orrán egyensúlyozva a nőstény felé löki – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: Simon Allen/UWA

Az udvarlás során tárgyak használata a nem emberszabású emlősök esetében ritkaFontos anatómiai információkat hordoz a 180 millió éves gerecsei őskrokodil. . A delfinek esetében a kutatók szerint azt szolgálja, hogy a hím erejét és képességeit bizonyítsa. Simon Allen, az UWA kutatója szerint az eredmények a púposhátú delfinek társas kapcsolatainak egy eddig ismeretlen szintjét bizonyították.

“Először nagyon meglepődtünk, hogy ilyen fondorlatos viselkedésnek lehetünk tanúi, de ahogy kiterjedt vizsgálatokat végeztünk az évek során, a bizonyítékok egyre gyarapodtak. Ez a világ egyik szociálisan legösszetettebb viselkedést mutató állata, amely a szivacsot nem táplálékszerzési célból, hanem ajándékként gyűjti be, képességei bizonyítékaként vagy éppen a kapcsolatteremtés és az udvarlás eszközeként” – mondta a szakértő.

Forrás: Simon Allen/UWA

Stephanie King kutató szerint alkalmanként megfigyelték, hogy néhány hím delfin párban dolgozik. “A felnőtt hímek között a nőstények meghódítása érdekében kötött szövetség szokatlan, hiszen a párzási siker nem osztható meg” – mondta. A következőkben a kutatók azt vizsgálják, hogy a szivacs ajándékozása és udvarlásban való alkalmazása növeli-e az egyén párzási sikereit.

Phys.org, UWA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!