Tapírbébi született a Nyíregyházi Állatparkban

Tapírbébi született a Nyíregyházi Állatparkban, a látogatók tavasztól láthatják az “ősi kinézetű állatot”. Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert szóvivője, osztályvezetője szerdán az MTI-nek elmondta: a kis tapír mamája 2013-ban az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a NyíregyházaVörös varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban. -Kiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. stógyógyfürdői intézménybe, ahol már régóta élt egy hím. A nőstény 13 hónapnyi vemhesség után egy héttel ezelőtt hozott világra utódot. A kis tapír bundája hosszirányban világos színű csíkos és sormintaszerű foltok láthatók rajta. Az álcázást szolgáló bundaszín néhány hónap alatt tűnik majd el róla, s 6-8 hónapos korában már ugyanolyan színű lesz, mint szülei.

Egyhetes tapír a Nyíregyházi ÁllatparkbanMTI Fotó: Balázs Attila

A szóvivő kiemelte: az ősi legendaSan Galgano - legendás kard a kőben. szerint az isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. Az állat 35 millió éve alig változott, és rendkívül furcsaKülönleges és furcsa éttermek a világ minden tájáról. kinézetű. Koponyája hatalmas, amelynek elülső részén csonttaraj van, felső ajka és orra egyesülve lefelé hajló ormányt alkot, disznószerű testének mellső lábain négy, a hátsón három ujj található. Kizárólag növényevő, rendkívül békés állat, méreteihez képest viszont hihetetlenül mozgékony és fürge. Természetes ellenségei a természetben a jaguárok és a pumák, s ha megtámadják, különlegesSzokatlan építészet. testalkatának és rövid szőrének köszönhetően torpedóként veti be magát a sűrű erdőEgy évszázadra lesz szükség a leégett szibériai erdők regenerálódásához. be, lerázva támadóit.

Egyhetes tapír a Nyíregyházi ÁllatparkbanMTI Fotó: Balázs Attila

A Földön négy tapírfajta él, közülük a dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris) állománya a legstabilabb, de élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat is veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorolta. A Nyíregyházi Állatkertben a tapírpár és kicsinye az épülő Andok házSzokatlan építészet. ában él, amelynek műszaki átadása a napokban megtörtént, és tavasztól a nagyközönség számára is megnyitják majd a dél-amerikai állatvilág egyedeit bemutató létesítményt.

tapir-3Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!