Szuperkönnyű fémet fejlesztett a Boeing

Igen látványos technológia fejlesztést mutatott be a BoeingA világ legnagyobb épülete - a Boeing Everett-i üzeme. . A mikrorács névre keresztelt szuperanyag fémből van, de nagyságrendekkel könnyebb a hungarocellnél is. A Microlattice néven emlegetett anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. szerkezetét először 2011-ben sikerült kis mennyiségben létrehozni a Kaliforniai Egyetem, a Caltech, valamint a Boeing tulajdonában lévő HRL Labs tudósainak. A repülőSzinte függőlegesen száll fel a Boeing új Dreamlinere [videó]. gépgyártó vállalat most egy videót is közzétett a mikrorácsról.

Az új anyag annyira könnyKönnyből fakasztottak elektromosságot ír kutatók. ű, hogy egy pitypangA kisbaba első találkozása a pitypanggal. is elbírja.

A fém belül rácsos szerkezetű, felépítése hasonló a csontok üreges hálózatához. Az anyag 99,99 százaléka levegő, a rácsháló lyukai nagyjából 100 mikrométer átmérővel rendelkeznek, a rácsfalak pedig mindössze 100 nanométer vékonyak. Mindennek köszönhető, hogy maga az anyag bár extrém erős, elképesztőA világ leghosszabb szava, ami 189 819 betűből áll. en könnyű: százszor könnyebb még a hungarocellnél is.

Az anyag egyik fő alkalmazási területét a repülők és űrrepülők szerkezeti komponensei jelenthetik. A könnyű, ám szupererős anyag révén olyan gépek építhetők, amelyek sokkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a mostaniak. Az anyag könnyűsége ugyanakkor kizárja, hogy a gépeket (legalábbis a földi légkörbe szántakat) teljes egészében ebből építsék, hiszen ez esetben a legkisebb széllökés is eltéríthetné tervezett útjáról a járművet. A mostani repülők súlyából ugyanakkor bőven lehet még faragni, mielőtt ez a veszélyAz utastéri wifin keresztül sebezhetőek az utasszállító repülőgépek. fennállna.

A Boeing reményei szerint az anyagot a repüléstechnológián kívül is jól lehet majd használni, mert az anyag más előnyei mellett hatalmas rezgéscsillapító tulajdonsággal is bír: kifejlesztői állítása szerint ha jól beburkolunk vele egy tojást, majd a kis csomagot ledobjuk 25 emelet magasságból, akkor sem törik össze a tojás.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!