Szünet nélkül képes több mint 2000 kilométert repülni egy kis észak-amerikai énekesmadár

Megállás nélkül képes több mint 2000 kilométert repülni az Atlanti-óceán fölött egy kicsiny észak-amerikai énekesmadár. A tizenkét gramm súlyú, csíkos kucsmás lombjáró (Setophaga striata) az Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. északkeleti és KanadaAz ezer-sziget tava. keleti részén elterülő erdőkben él, és ősszel a karibi térség érintésével Dél-Amerikába vándorol. Ornitológusok mindig is feltételezték, hogy útját a karibi térségbe az Atlanti-óceán fölött teszi meg.

Csíkos kucsmás lombjáró

2013-ban kezdődött kutatásukban távolságmérővel szereltek fel 37 madarat, hogy igazolják feltevésüket. Eredményeiket a Biology Letters tudományos folyóPuerto Princesa földalatti folyója. irat aktuális számában tették közzé. A szakemberek 19 madarat a Vermont-hegyen lévő Mansfieldben, 19-et Új-Skócia két térségben láttak el távolságmérővel. Három madárGyönyörű és egyben félelmetes videó a madarak különös mozgásáról. hosszas vándorlása után visszatért Vermontba, kettő Új-Skóciába. Vermontból négy madár 2013. szeptember 25. és október 21. között indult és közvetlenül Hispanola szigetPálmalevelek mentettek meg három hajótöröttet. ére vagy Puerto Ricóba szállt 49-73 órán át tartó repülési úton. Egy ötödik madár az észak-karolinai Hatters-fokról indult és mintegy 1600 kilométer megtétele után a Turks- és Caicos-szigeteken szállt le, mielőtt továbbindult volna Dél-Amerikába.

Csíkos kucsmás lombjáró

A kucsmás lombjáró, amely elindulása előtt a tengerpartokon jól megtömi magát rovarokkal, Észak-Amerikában őshonos, számuk azonban csökkenőben van. A szakemberek a kicsiny vándormadarakat hosszú útjukon nem akarták jeladóval terhelni, ezért csak 0,5 gramm súlyú távolságmérőt erősítettek testükre, és tavaszi visszatérésükkor olvasták le az adatokat. A kismadarak két és fél, három nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. alatt 2270-2770 kilométert tettek meg megállás nélkül az Atlanti-óceán fölött. “Ez a leghosszabb, megszakítás nélküli repülés tengervíz fölött, amelyet énekesmadár bizonyítottan megtett” – hangsúlyozta Bill De Luca, a Massachusetts-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.Számos vándormadárról, köztük az albatroszról közismert, hogy több ezer kilométert repül az óceánok fölött, de ezek a madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. képesek leszállni a vízre, ami a kucsmás lombjáró esetében életveszélyes lenne.

Csíkos kucsmás lombjáró

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!