Szükségállapotot rendeltek el a medvék miatt a Magas-Tátrában

Szükségállapotot rendeltek el a legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. szlovákiai hegység, a Magas-Tátra több településén a barnamedvék szokatlanSzokatlan dolgok, amivel csak Dubaiban találkozhatunk. elszaporodása miatt.

1

Fotó: Cas.sk / iglu

Magastátra (Tátraváros, Vysoké Tatry) önkormányzata felszólította a lakosságot és turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, nehogy élelem után kutató éhes medvékkel találják szembe magukat.

“Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medveKét lábon járó medvét filmeztek le New Jersey külvárosában. tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvékFekete medvék kóborolnak az erdőtűz sújtotta kanadai városban. miatt is” – mondta el Jan Mokos polgármester.

2

Fotó: Cas.sk / iglu

Miroslav Kolodzej rendőrfőnök bejelentette: írásos tájékoztatót küldenek ki a lakóknak arról, hogy mi a teendő a ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. kkal való találkozás esetén, emellett sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat. Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is.

3

Fotó: Cas.sk / iglu

A rendőrfőnök szerint nem kizárt, hogy az emberre is veszélyes vadakat lelövik, de a helyi hatóságoknak nincs felhatalmazásuk a medvék megölésére, erről a környezetvédelmi minisztériumnak kell döntenie. Csaknem negyedszázada törvény tiltja a barnamedvék elejtését Szlovákiában, ahol jelenleg 1400 körülire becsülik a medvék számát.

A téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak tavasszal, ezért fordulnak elő a hegyi falvakban is – mondta egy lapinterjúban Filip Zieba, a Magas-Tátra lengyel oldalán kialakított nemzeti parkVeszélyben vannak a kaliforniai óriás mamutfenyők. szakértője.

(MTI)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!