Szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés

Megdöbbentő látványt nyújt a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. legszélesebb zuhataga, a Viktória-vízesésA legszélesebb vízesés a világon - Viktória vízesés. , amely jelenleg csak árnyéka önmagának a területet sújtó szárazságKatasztrófa fenyegeti Zimbabwét a rendkívüli szárazság miatt. miatt. A ZambiaIgazi ritkaság - több mint egykilós smaragdot találtak Zambiában. és ZimbabweElefánteladással kezeli a gazdasági válságot Zimbabwe. határán, eredetileg 1708 méter hosszan húzódó vízesésIdén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése. óriási víztömegéből most szinte semmi sem látszik, mivel az idei, példa nélküli szárazság rekordAz évszázad ékszerrablása - 80 milliárd forintnyi értéket zsákmányoltak a tolvajok. alacsonyra csökkentette AfrikaHoba meteorit - a legnagyobb meteorit a világon. negyedik leghosszabbA leghosszabb nevű városok a világon. folyójának, a Zambézinek a vízszintjét.

Victoria Falls is one of the seven natural wonders of the world and designated as a UNESCOTenerife - az örök tavasz szigete. World Heritage site but is running dry

Közzétette: Quartz – 2019. december 11., szerda

 

A vízesést a helyiek „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst” néven is emlegetik, ami onnan ered, hogy a százméteres mélységbe alázúduló víztömeg a dübörgő hang mellett mintegy háromszáz méteres párafüggönyt is képez. A világhírű természeti látványosság közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította és 1989 óta az UNESCO világörökségek részeként nemzetközi védelemben is részesül.

A látványos zuhatag, melynek moraját korábban kilométerekkel távolabb is hallani lehetett, szinte teljesen eltűnt. A Viktória-vízesés vízhozama természetesen nem most csökkent le először, de ilyen mértékű kiszáradásra még nem volt példa. Az esős évszak beköszöntével a vízesés is minden bizonnyal újjá fog éledni, de a jelenleg uralkodó, extrémFutóverseny a Kínai nagy falon. időjárás aggasztó előrejelzés lehet a jövőre nézve.

A vízesés kiszáradását okozó súlyos aszályKatasztrófa fenyegeti Zimbabwét a rendkívüli szárazság miatt. nagy valószínűséggel a klímaváltozás205 időjárási rekord dőlt meg Ausztráliában az elmúlt három hónapban. számlájára írható. Afrika ezen részén évtizedek óta nem volt akkora szárazság, mint ami hónapok óta sújtja Zambiát és Zimbabwét. A vízhiány komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, bányaiparnak, a vízerőművek révén az energiaellátásnak, továbbá a már egy ideje egyébként is hanyatló turizmusnak. Mivel a zimbabwei és zambiai energiaellátás nagy mértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a vízhiány áramkimaradásokhoz is vezetett.

A Viktória-vízesés a szárazság előtt ilyen páratlan látvánnyal kápráztatta el az ide érkező turistákat:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!