Színpompás mókus ugrál az ágakon az indiai erdők mélyén

KülönlegesMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. mókus rejtőzik az indiai erdőEgy indiai férfi ötszáz hektár dzsungelt teremtett egymaga. k lombkoronájában: a malabári királymókus, avagy másik nevén indiai királymókus nemcsak nagy termetével, hanem élénk színével is kitűnik fajtársai közül. A látványosHomokvihar tombolt az Indiai-Óceán felett. bundájú rágcsáló a Madhja Prades államtól délre elterülő lombhullató erdők és trópusi esőA világ legcsapadékosabb települése, ahol évente 11 860 milliméter eső esik. erdők lakója.

Igencsak termetesnek mókusnak számít: fej-törzs-hossza 35-40 centiméter, farokhossza 35-60 centiméter között változik, testtömege pedig általában 2 kilogramm, nagyjából kétszer akkora mint egy szürke mókus. Bozontos farka hosszabb, mint testének többi része együttvéve. Hátoldala általában fekete, végtagjai és feje vörösesbarna, hasoldala fehér vagy vörösesbarna. Lábfeje széles, karmai nagyok és erősek, így ügyesen közlekedik a fákon. Táplálékkeresés közben az ágak közt akár hat méterre is képes elugrani. Bogyókat, tobozokat, fakérget, növényi nedveket és terméseket, valamint rovarokat és tojások is eszik.

Ez a félénk mókus a földön ritkán látható, a fákAmikor a fák az épületek részévé válnak. tetején építi meg ágakból és levelekből készült nagy fészkét. Amikor megriad, az ágra lapul, vagy egy vastag fatörzs mögé bújik. Fő ellenségei közé a ragadozó madarak tartoznak, de a leopárd is vadászik rá.

Az indiai királymókus jelenleg nem számít veszélyeztette fajnak, ám a városok terjeszkedése, illetve élőhelyének zsugorodása miatt száma folyamatosan csökken.

Az Arizonai Egyetem professzora, John Koprowski szerint ezek a rágcsáIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. k nemcsak termetük és kivételes színük miatt számítanak különlegesnek, hanem azért is mert a mókusok egy ősi csoportját képviselik. “Egy egyedülálló evolúciós csoport, amely már régóta itt van, s remélhetőleg ez sokáig így is marad” – mondta  a szakember a The Dodo-nak.

A professzor egyébként maga is meglepődött amikor először figyelte meg a színpompás állatot természetes élőhelyén: “az jutott elsőként az eszembe, hogy túl nagynak tűnik ahhoz, hogy mókus legyen, inkább akkora mint egy főemlős. Igazi óriás” – mondta,  s hozzátette, hogy foltos bundája a sűrű erdők mélységében nagyszerű alkalmazkodást jelent, segít az óriás mókusok túlélésében vadonban, s amikor a napfény megcsillan rajta gyönyörű árnyalatokban pompázik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!