Szélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe

Szélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe Hollandiából: a kéttonnás tehénnel kiegészülve a legnagyobb létszámú, ötfős orrszarvúRemény az északi szélesszájú orrszarvú megmaradására. csapat a veszprémi állatkertben található Magyarországon. Az állatkert igazgatója, Török László elmondta, hogy Makoubu, a 22 esztendős orrszarvú tehén egy speciális, minden komforttal felszerelt konténerben érkezett Veszprémbe a hollandiai Beekse Bergen szafari parkból, az utazást jól viselte. A konténert egy negyventonnás óriásdaru segítségével emelték le a szállító járműről és helyezték az orrszarvú ház bejárata elé.

Fotó: Veszprémi Állatkert
Fotó: Veszprémi Állatkert

Az állatokat fokozatosan szoktatják össze, Makoubu néhány napig az orrszarvúházban tölti az idejét, majd az állatkertben kialakított AfrikaMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. szavannára kerül, várhatóan a jövő hét elején, ahol már a látogatók is megtekinthetik. A kéttonnás orrszarvú tehenet érkezésekor almával és szénával kínálták. Napi adagja mintegy 80 kilogramm takarmány. Az orrszarvúk állatkerti körülmények között akár 50 esztendőnél is tovább élhetnek.

Fotó: Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert első szélesszájú orrszarvúRemény az északi szélesszájú orrszarvú megmaradására. ja 2007-ben érkezett Pablo személyében, aki mára több mint két és fél tonnát nyom. Pablo idén lesz negyven esztendős. 2010 tavaszán ékezett az állatkertbe két szélesszájúorrszarvú-tehén, Rebeka és Naruna az Észak-Németországi Hodenhagen melletti szafari parkból, 2014 májusában költözött Veszprémbe, Rafiki, a fiatal tenyészbika. Makoubu, a legújabb jövevény az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében érkezett a Veszprémi Állatkertbe.

Fotó: Veszprémi Állatkert

A szélesszájú orrszarvú elefántokMég mindig súlyosan fenyegeti az orvvadászat az afrikai elefántok hosszú távú túlélését. után a második legnagyobb szárazföldi állat. Magyar nevét a fűfélék legeléséhez alkalmazkodott széles szája nyomán kapta. A két hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. orrszarva közül az első akár 1,5 méteres is lehet. Hallása és szaglása kitűnő, látása viszont annál gyengébb. A nyílt szavannákat, bozótos területeket és a víz közelségét kedveli. Elsősorban fűfélékkel, kisebb részben levelekkel és gyümölcsökkel táplálkozik. Az orrszarvúak között a leginkább társaságkedvelő faj. A tehenek borjaikkal kisebb csoportokban élnek. A magányosan élő domináns bikák folyamatosan őrzik az általuk gondosan jelölt területüket, minden betolakodó hímmel felveszik a harcot. Más fajokkal szemben viszont rendkívül toleránsak.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Alfajai:

Déli szélesszájú orrszarvú: Afrika déli részének szavannáin él Angola, Namíbia, Botswana, MozambikMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. , Dél-afrikai Köztársaság, LesothoA világ egyik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában. , Szváziföld és Zimbabwe területén. Korábban a kipusztulás veszélye fenyegette, de az aktív természetvédelemnek hála mára gyakoribbá lett. Ez az egyetlen alfaj, amelyik a “sebezhető” kategóriánál enyhébb besorolást kapott a Vörös listákon. Jelenleg mintegy 20 170 egyedre tehető a számuk, így több él belőlük, mint az összes többi orrszarvúfajból együttvéve. A legtöbb egyedük a Dél-afrikai köztársaság területén él.

Északi szélesszájú orrszarvú: Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor, a KongóA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. i Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén. Az orrszarva miatt folt kegyetlen vadászata miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a “kihalástól közvetlenül veszélyeztetettNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. ” kategóriába sorolta, de valószínűleg vadon mára teljesen kihaltIsmeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon. . A vadonban, az 1970-es években még 500, a 2000-es években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat, amelyek a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkban éltek, 2006 és 2008 között lőtték ki. A jelenlegi ismeretek szerint most már csak három északi szélesszájú orrszarvú maradt a világban: mindhárman a kenyai Ol Pejeta rezervátumban élnek. Közülük kettő nőstény, egy pedig hím, de már ők is nagyon öregek. Tavaly pusztult el az utolsó nemzőképes hím.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Cikkajánló: Rendhagyó kampány indult az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséért


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!