Szélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe

Szélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe Hollandiából: a kéttonnás tehénnel kiegészülve a legnagyobb létszámú, ötfős orrszarvúMár csak három északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon. csapat a veszprémi állatkertben található Magyarországon. Az állatkert igazgatója, Török László elmondta, hogy Makoubu, a 22 esztendős orrszarvú tehén egy speciális, minden komforttal felszerelt konténerben érkezett Veszprémbe a hollandiai Beekse Bergen szafari parkból, az utazást jól viselte. A konténert egy negyventonnás óriásdaru segítségével emelték le a szállító járműről és helyezték az orrszarvú ház bejárata elé.

Fotó: Veszprémi Állatkert
Fotó: Veszprémi Állatkert

Az állatokat fokozatosan szoktatják össze, Makoubu néhány napig az orrszarvúházban tölti az idejét, majd az állatkertben kialakított AfrikaHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. szavannára kerül, várhatóan a jövő hét elején, ahol már a látogatók is megtekinthetik. A kéttonnás orrszarvú tehenet érkezésekor almával és szénával kínálták. Napi adagja mintegy 80 kilogramm takarmány. Az orrszarvúk állatkerti körülmények között akár 50 esztendőnél is tovább élhetnek.

Fotó: Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert első szélesszájú orrszarvúFelcsillant a remény, hogy mégsem halnak ki: sikerült mesterségesen orrszarvúembriókat létrehozni. ja 2007-ben érkezett Pablo személyében, aki mára több mint két és fél tonnát nyom. Pablo idén lesz negyven esztendős. 2010 tavaszán ékezett az állatkertbe két szélesszájúorrszarvú-tehén, Rebeka és Naruna az Észak-Németországi Hodenhagen melletti szafari parkból, 2014 májusában költözött Veszprémbe, Rafiki, a fiatal tenyészbika. Makoubu, a legújabb jövevény az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében érkezett a Veszprémi Állatkertbe.

Fotó: Veszprémi Állatkert

A szélesszájú orrszarvú elefántokÁzsiai elefántok érkeztek a Szegedi Vadasparkba. után a második legnagyobb szárazföldi állat. Magyar nevét a fűfélék legeléséhez alkalmazkodott széles szája nyomán kapta. A két hatalmas orrszarva közül az első akár 1,5 méteres is lehet. Hallása és szaglása kitűnő, látása viszont annál gyengébb. A nyílt szavannákat, bozótos területeket és a víz közelségét kedveli. Elsősorban fűfélékkel, kisebb részben levelekkel és gyümölcsökkel táplálkozik. Az orrszarvúak között a leginkább társaságkedvelő faj. A tehenek borjaikkal kisebb csoportokban élnek. A magányosan élő domináns bikák folyamatosan őrzik az általuk gondosan jelölt területüket, minden betolakodó hímmel felveszik a harcot. Más fajokkal szemben viszont rendkívül toleránsak.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Alfajai:

Déli szélesszájú orrszarvú: Afrika déli részének szavannáin él Angola, Namíbia, Botswana, MozambikMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. , Dél-afrikai Köztársaság, LesothoA világ egyik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában. , Szváziföld és Zimbabwe területén. Korábban a kipusztulás veszélye fenyegette, de az aktív természetvédelemnek hála mára gyakoribbá lett. Ez az egyetlen alfaj, amelyik a “sebezhető” kategóriánál enyhébb besorolást kapott a Vörös listákon. Jelenleg mintegy 20 170 egyedre tehető a számuk, így több él belőlük, mint az összes többi orrszarvúfajból együttvéve. A legtöbb egyedük a Dél-afrikai köztársaság területén él.

Északi szélesszájú orrszarvú: Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor, a KongóA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. i Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén. Az orrszarva miatt folt kegyetlen vadászata miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a “kihalástól közvetlenül veszélyeztetettEddig ismeretlen tasman ördögök menthetik meg a fajt a kihalástól. ” kategóriába sorolta, de valószínűleg vadon mára teljesen kihalt. A vadonban, az 1970-es években még 500, a 2000-es években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat, amelyek a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkban éltek, 2006 és 2008 között lőtték ki. A jelenlegi ismeretek szerint most már csak három északi szélesszájú orrszarvú maradt a világban: mindhárman a kenyai Ol Pejeta rezervátumban élnek. Közülük kettő nőstény, egy pedig hím, de már ők is nagyon öregek. Tavaly pusztult el az utolsó nemzőképes hím.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Cikkajánló: Rendhagyó kampány indult az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséért


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!