Százmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet

Tejútrendszer

Százmilliárd FöldKudarccal végződött az űrszemét begyűjtését célzó japán kísérlet. méretű bolygó létezhet a Tejútrendszerben új-zélandi és japán csillagLencsevégre kapták egy csillag születését. ászok becslése szerint, akik új módszert ajánlanak a NaprendszerEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. en kívüli lakható égitestek felderítésére. A tudósok a bolygó26+8 elképesztő kép a bolygók, a Naprendszer, a Tejút és a galaxisok méreteiről. vadász KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. űrteleszkóp megfigyeléseit az úgynevezett gravitációs mikrolencsézés módszerével kívánják ötvözni. Ennél a jelenségnél egy távoli napHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. előtt elhaladó sötét égitest rövid időre felerősíti a csillag fényét. Az eljárás számos olyan égitest felfedezésGyémántlelőhelyet jelez egy ritka növényfaj. ében segíthet, amelyek túl halványak ahhoz, hogy egyéb közvetlen módszerekkel észlelni lehessen őket.

ExobolygóElőször próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót. k keresésénél a bolygó anyacsillaga és egy háttércsillag kerül egymással fedésbe, és az így kialakuló mikrolencsét befolyásolja a bolygó gravitációs hatása, amelyből tömege és pályájának sugara is becsülhető. A módszer előnye, hogy az elektromágneses spektrum bármely tartományában alkalmazható, ugyanakkor hátránya, hogy egy égitest ilyen észlelésére a csillag körüli keringése során csak egyszer van lehetőség, hiszen kevés az esély arra, hogy az objektum mögött egy másik fényforrás is elhaladjon. A jelenség természetA legszebb fonott folyók. énél fogva elsősorban csillagokban gazdag helyeken alkalmazható.

Bolygók

A Kepler űrteleszkóp tranzit módszerrel kutat, regisztrálva a csillagok fényének az előttük elhaladó égitest okozta elhalványulását, a gravitációs mikrolencsézésnél a fény eltérítése árulkodik az égitestről. Az űrteleszkóp segítségével végzett megfigyelések alapján 17 milliárdra becsülik a galaxisunkban lévő, Földhöz hasonló méretű bolygókat. Ezek kis távolságra keringenek szülőcsillagjuktól, ennélfogva felületükön sokkal magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Földön. Akadhatnak köztük hűvösebb égitestek is, amelyek egy haldokló csillag, vagy vörös törpeHárom Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül. körül keringenek.

A MOA-együttműködésben (Microlensing Observations in Astrophysics) részt vevő csillagászok olyan bolygók után kutatnak, amelyek szülőcsillagjuktól kétszer akkora távolságra vannak, mint a Föld a Naptól. Ezáltal az égitesteken a hőmérséklet jóval alacsonyabb, mint bolygónkon. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!