Százmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet

Tejútrendszer

Százmilliárd FöldKudarccal végződött az űrszemét begyűjtését célzó japán kísérlet. méretű bolygó létezhet a Tejútrendszerben új-zélandi és japán csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászok becslése szerint, akik új módszert ajánlanak a NaprendszerEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. en kívüli lakható égitestek felderítésére. A tudósok a bolygó26+8 elképesztő kép a bolygók, a Naprendszer, a Tejút és a galaxisok méreteiről. vadász KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. űrteleszkóp megfigyeléseit az úgynevezett gravitációs mikrolencsézés módszerével kívánják ötvözni. Ennél a jelenségnél egy távoli napHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. előtt elhaladó sötét égitest rövid időre felerősíti a csillag fényét. Az eljárás számos olyan égitest felfedezésEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. ében segíthet, amelyek túl halványak ahhoz, hogy egyéb közvetlen módszerekkel észlelni lehessen őket.

ExobolygóElőször próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót. k keresésénél a bolygó anyacsillaga és egy háttércsillag kerül egymással fedésbe, és az így kialakuló mikrolencsét befolyásolja a bolygó gravitációs hatása, amelyből tömege és pályájának sugara is becsülhető. A módszer előnye, hogy az elektromágneses spektrum bármely tartományában alkalmazható, ugyanakkor hátránya, hogy egy égitest ilyen észlelésére a csillag körüli keringése során csak egyszer van lehetőség, hiszen kevés az esély arra, hogy az objektum mögött egy másik fényforrás is elhaladjon. A jelenség természetA világ legbüdösebb virágai. énél fogva elsősorban csillagokban gazdag helyeken alkalmazható.

Bolygók

A Kepler űrteleszkóp tranzit módszerrel kutat, regisztrálva a csillagok fényének az előttük elhaladó égitest okozta elhalványulását, a gravitációs mikrolencsézésnél a fény eltérítése árulkodik az égitestről. Az űrteleszkóp segítségével végzett megfigyelések alapján 17 milliárdra becsülik a galaxisunkban lévő, Földhöz hasonló méretű bolygókat. Ezek kis távolságra keringenek szülőcsillagjuktól, ennélfogva felületükön sokkal magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Földön. Akadhatnak köztük hűvösebb égitestek is, amelyek egy haldokló csillag, vagy vörös törpeHárom Föld-méretű bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül. körül keringenek.

A MOA-együttműködésben (Microlensing Observations in Astrophysics) részt vevő csillagászok olyan bolygók után kutatnak, amelyek szülőcsillagjuktól kétszer akkora távolságra vannak, mint a Föld a Naptól. Ezáltal az égitesteken a hőmérséklet jóval alacsonyabb, mint bolygónkon. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!