Súlyos hatással volt Francia Polinéziára a francia atomprogram

A franciaAlbi - gyönyörű város Franciaország déli részén. polinéziai hivatalos látogatásán elismerte Francois Hollande francia elnökA világ vezetőinek hivatalos rezidenciája. , hogy az 1966 és 1996 között végrehajtott kísérleti atomrobbantások hatással voltak a szigetvilágra és a helyiek egészségére. Helyi politikusok és az áldozatok érdekképviseleti szervezetei támasztották az államfővel szemben azt az elvárást, hogy ismerje el a francia atomprogram Polinéziára gyakorolt hatását. Az elnök egyben azt is bejelentette: felülvizsgálják az áldozatok kárigényeinek elbírálási módját.

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Hollande emellett elismerte Francia PolinéziaTetiaroa - a sziget ahol egykor Marlon Brando élt. szerepét abban, hogy FranciaországCoaraze - elbűvölő francia falu. szert tehetett nukleáris elrettentő erejére. Francia Polinézia nélkül „Franciaország nem rendelkezne nukleáris csapásmérő képességgel és elrettentő erővel” – húzta alá Hollande.

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Franciaország 1966 és 1996 között 193 kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Mururoa és Fangatufa nevű atolloknál. Franciaország első hidrogénbombáját is itt robbantotta fel. 2010-ben a francia törvényhozás mintegy 2000 érintettnek szavazott meg kártérítést, mert a kísérleti robbantások után némelyik lakott szigetet is jelentős sugárdózis ért az időjárási körülmények miatt. A szigeteken sok a rákos megbetegedés, amiért a helyiek az atomrobbantásokat teszik felelőssé. Ennek dacára még csak nagyjából húsz kártérítési igényt teljesítettek.

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Francia Polinézia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!