Sarki fény ragyog délben a Szaturnuszon

A SzaturnuszElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. gyors tengelyforgása miatt sarki fényCsodálatos színekben pompázott a sarki fény Ausztrália felett. látható délben a bolygóMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. n egy nemzetközi kutatócsoport szerint. A Nature Astronomy című tudományos lapban megjelent tanulmányban a szakértők leírják azokat a tényezőket, amelyek a sarki fény létrejöttéhez vezetnek – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: NASA/JPL /Space Science Institute

A FöldHavonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában. ön akkor jelentkezik sarki fény, amikor a Napon napkitörések keletkeznek, és az ebből származó mágneses mező töltött részecskéinek egy része a mágneses pólusok körüli tartományban bejut a Föld légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ébe. Ezek a részecskék a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. Megfigyelhető hasonló folyamat a Vénuszon, a Marson, a Jupiteren, a Szaturnuszon és az Uránuszon is. A Földön az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre látható.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. elkészítéséhez a kutatók a CassiniHamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda. űrszonda adatait vizsgálták. Az űrszonda 13 éven át keringett a Szaturnusz körül. Különösen azokat az adatokat vizsgálták, amelyek több információt szolgáltatnak a bolygó mágneses rekonnekcióiról. A mágneses rekonnekció, vagy átkötés az a folyamat, amelynek során a mágneses energia részecskeenergiává alakul.

Korábbi kutatások szerint mágneses rekonnekciók a Szaturnusz magnetopauzájának nappali oldalán keletkeznek – a magnetopauza az a régió, ahol a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere egyensúlyban van. Korábban arra is találtak bizonyítékokat, hogy a Szaturnusz egyenlítőjének a közelében lévő plazmagyűrű, a magnetodiszk éjszakai oldalán keletkezik auróra. Más kutatók szerint a bolygó magnetodiszkjének nappali oldalán nem is lehetséges a rekonnekció, mert a napszélÓriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborékot. annyira elvékonyítja a diszket, hogy ezért lehetetlenné válik.

Forrás: University College London 

A Nature Astronomy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban bizonyítékot találtak arra, hogy igenis léteznek rekonnekciók délben a magnetodiszken. A szakértők szerint ez a látszólagos anomália a Szaturnusz nagy tengelyforgási sebességének köszönhetően lehetséges. E sebesség hatására – egy napKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. mindössze 10 órából áll – valószínűleg sűrűbbé válik a magnetodiszk, ezáltal elég erős lesz ahhoz, hogy sarki fényt hozzon létre.

A tudósok szerint új felfedezéseik alapján elképzelhető, hogy még ismeretlen aurórák lehetnek más bolygókon is, csak nem vették őket észtre, mert a bolygó forgási sebességét nem kalkulálták a számításokba. Úgy vélik továbbá, hogy hasonló rekonnekciók állhatnak a Jupiterből érkező több megmagyarázhatatlan pulzálás mögött is.

Forrás: NASA/JPL/ASI/University of Arizona/University of Leicester

Phys.org, UCL, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!