Ritkaságnak számító, különleges macskaféle érkezett a Szegedi Vadasparkba

Az egyik legimpozánsabb macskaEgy kedves óriás - a Maine Coon macska. , a ritkaságnak számító manulPárt kapott a Fővárosi Állatkert magányos manulja. , más néven pusztai macskaPárt kapott a Fővárosi Állatkert magányos manulja. (Otocolobus manul) látható a Szegedi Vadasparkban. A nemzetközi fajmegmentési programban (EEP) most egy fiatal hím érkezett a krakkói állatkertből Szegedre, ahol bíznak abban, hogy hamarosan párt is találnak neki. A dús szőrzetű ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. t már a látogatókÉvek óta próbál bejutni egy japán múzeumba két elszánt macska. is megfigyelhetik az észak-kínai leopárdok és a hópárducok kifutói között lévő bemutatóban.

A manul Közép-Ázsia pusztáin él, alacsonyabban fekvő területeken éppúgy, mint fennsíkokon, egyre fogyatkozó számban. A kutatók körülbelül 15 ezerre becsülik a számukat, vagyis a manulnak nagyon alacsony az egyedsűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űsége hatalmas elterjedési területén.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

Bár alkata hasonló a házi macskáéhoz – tömege 3-5 kilogramm, testhossza 50-60 centiméter -, hosszú szőre, tömött bundája miatt jóval termetesebbnek tűnik. Szüksége is van a prémre, mert élőhelyének éghajlatát szélsőséges hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. és meleg, valamint a viszonylag kevés csapadék jellemzi. Bundája már régen felkeltette az ember figyelmét, és vadászták is érte. Bár a nemzetközi szőrmekereskedelem már nem tart igényt a prémjMJ - a biciklis futár cica. ére, némely területen, például Mongóliában ma is vadásszák. Több más ritkaNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. állathoz hasonlóan a manul testrészeinek is gyógyító hatást tulajdonít a tradicionális ázsiai orvoslás, és a babona miatt még mindig sok manul esik az orvvadászok áldozatául. Emellett élőhelyének pusztulása is veszélyezteti a félénk kisragadozót.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark 

A manul – csakúgy mint az oroszlánLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. kivételével az összes macskaféle – magányosan él. Elsősorban kisebb állatokra, rágcsálókra, egerekre és pockokra vadászik. Miután élőhelyének nem ő a csúcsragadozója, neki is el kell rejtőznie a nagyobb húsevők, farkasokA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. , sasok elől. Búvóhelynek a mormoták üregei a legalkalmasabbak, a manulok leginkább azokat foglalják el. A nőstények kicsinyeiket is ezekben az üregekben hozzák világra. Miután a hímek csak a párzás idejére találkoznak a nőstényekkel, az utódgondozás minden feladata rájuk hárul. A pusztai macska nem számít gyakori fajnak az állatkertekben sem, Európában 34 állatkertben mindössze 106 manul él.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!