Ritka madárvendég költözött a hortobágyi Halastóba

Március 30. óta egy immatur (még nem öreg tollazatú) rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) tartózkodik a Hortobágy-Halastó északi részén. Ennek a madárfajnak MagyarországElőször sikerült felvételt készíteni az Aggteleki Nemzeti Parkban élő hiúzról. területén jó ideje nincsen fészkelése, az 1870-es évek óta kipusztult hazánkból. A természetes költőállományai hozzánk legközelebb Romániában, a DunaRitka vízimadarak telelnek a kemény tél miatt a Dunán. -deltában vannak.

A rózsás gödény hazánkban ritkaElőször sikerült felvételt készíteni az Aggteleki Nemzeti Parkban élő hiúzról. kóborló. (Fotó: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti ParkA világ legnagyobb nemzeti parkja. )

A gödények (Pelecanidae) – vagy más néven pelikánok – jellegzetes külsejű, leginkább halakat fogyasztó madárcsoport, melyek Európában két fajjal képviseltetik magukat; a rózsás gödénnyel és a borzas gödénnyel (Pelecanus crispus), mely legközelebb szintén a Duna-deltában, azon kívül Macedóniában fészkel.

A hatalmas termetű rózsás gödény szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 cm-t, míg testtömege meghaladhatja a 10 kg-ot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyóÚjraéledt az Ó-Dráva holtág - éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért. k torkolatvidékén. Sajnos a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetettIdén a földikutya lett az év emlőse. .

Rózsás gödény nyári lúddal és sztyeppi sirályokkal. (Fotó: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti Park)

Az egyes madárpopulációkban gyakran előfordulnak kóborló hajlamú, ún. nomadizáló példányok, melyek – sokszor az ivarérett kor elérése előtt – akár nagy távolságokra is elvetődhetnek a költőterületeiktől. Ilyen egyed a fent említett pelikánKülönleges videó - pelikán repülés közben. is. Az utóbbi 5 évben Magyarországon 3 alkalommal volt bizonyított előfordulása, ez a negyedik madárKülönleges videó - pelikán repülés közben. , mely ellátogatott hozzánk – írja a Hortobágyi Nemzeti ParkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. honlapja.

A rózsás gödény az V. Kilométereken át elnyúló tó jelent meg a Halál-völgy zord vidékén. egység felett tart terepszemlét. (Fotó: Koczka András / Hortobágyi Nemzeti Park)

Mivel a fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. rózsás gödény (természetvédelmi értéke 250.000 Ft) országunkban ritka madárvendégnek számít, sokan látogattak már ki a Hortobágy-Halastóra, hogy megfigyelhessék, vagy akár fényképet is készítsenek róla.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!