Ritka felvétel – így vadásznak le a kardszárnyú delfinek egy tigriscápát

A kardszárnyú delfinekA nemzetközi nyomás ellenére is folytatódik a kegyetlen delfinmészárlás. igazi csúcsragadozók, szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámadnak és elfogyasztanak. A halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. mellett megeszik a fókákat, csőrös ceteket, tengeri madarakat, de még a náluk jóval nagyobb bálnákat is. Földünk legnagyobb testű állatát, az akár 30 méteres hosszúságot elérő kék bálnát is megtámadják (a kék bálnákVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. közel negyede visel kardszárnyú delfinek által okozott sebnyomokat), sőt olykor még cápákat is zsákmányolnak.

Elpusztult példányok gyomortartalmának vizsgálatából már korábban ismert volt, hogy a kardszárnyú delfinek melegvérű tengeri emlős15 hihetetlen és érdekes tény a delfinekről. ökre vadászó, úgynevezett nomád csoportjai cápákat is elejtenek, de sokáig nem nem tudták dokumentálni az orkák cápavadászatát. A San Francisco közelében fekvő Farallon-szigetPálmalevelek mentettek meg három hajótöröttet. vizein azonban 1997-ben sikerült megörökíteni, amint két kardszárnyú delfin10 érdekes tény a tengeri élővilágról. megtámad és megöl egy közel négy méteres nagy fehércápát. 2014-ben pedig nem mindennapi vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. alatti képsorokat sikerült megörökíteni két kutatónak Costa RicaTuristák zavarták meg a teknősök tömeges fészekrakását a Costa Rica-i tengerparton. partjainál, ahol egy csoport kardszárnyú delfinSzeméttel volt teli egy elpusztult gyil­kos bálna gyomra. üldözőbe vett és levadászott egy tigriscápát. Ez volt a második eset, amikor szemtanúi voltak annak, hogy kardszárnyú delfinek egy másik rettegett ragadozóra, cápára támadnak.

Az elmúlt hetekben pedig több különös esetről is beszámoltak dél-afrikai kutatók: a Walker Bay környékén néhány megcsonkított nagy fehér cápaEgy valódi tengeri szörnyeteg, a Goblin/Kobold cápa. tetemét sodorta partra a víz. A tetemeket megvizsgálva a tengerbiológusok arra jutottak, hogy az elhullott cápákat kardszárnyú delfinek támadták meg, és kiszemelt áldozataik máját sebészi pontossággal kiharapták.

A kardszárnyú delfinek által elpusztított egyik nagy fehér cápaÚszás a nagy fehér cápával. partra sodródott teteme

A kardszárnyú delfin valamennyi óceán területén előfordul, de a legtöbb példány az Antarktiszt körülvevő tengerekben él. Sekély öblökben, folyók torkolatvidékén is gyakran vadászik. Átlagosan 100 kilométert tesz meg naponta. A nőstények 10-12 éves koruktól, a hímek pedig többnyire csak 20 éves koruk után szaporodnak, de állatkertben volt már példa arra, hogy egy nőstény 7 éves korában egészséges utódot hozott a világra. A nőstények átlagosan 50 évig élnek, a hímek viszont csak 30 évig. Természetesen elélhetnek jóval hosszabb ideig is, a nőstények akár 80-90, a hímek pedig 50-60 évig. A negyedik évtizedükön túljutott nőstények általában már nem fogamzóképesek. Mivel két ellés között 4-5 év is eltelik, egy nősténynek élete során 4-6 borja születik. Társas lények, 5-20 tagú családokban élnek. Az elsősorban az amerikai kutatások szerint egy-egy ilyen család többnyire egy idősebb nőstényből, utódaiból áll; a család nőstény tagjai egész életükön át együtt maradnak, a kifejlett hímek másik családba vándorolnak.

A leggyorsabban úszó tengeri emlősök140 gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandon. közé tartoznak, 50 km/h-s sebességre is képesek. Mint minden cet, farkukkal hajtják előre magukat, a melluszonyok csak kormányzásra valók. Teljes tömegükkel képesek a víz fölé ugrani. A kardszárnyú delfin ma is viszonylag gyakori, hivatalos státusza szerint védelemre szoruló faj. Állománya 100 ezer példányra becsülhető. A cetvadászat ezt a fajt is érintette, bár más fajoknál kisebb mértékben. A kardszárnyú delfin a cetfélékTöbb mint nyolcvan delfin vetődött partra Indiában. közül a leginkább ragadozó természetA világ 10 természeti csodája. ű, és az egyetlen olyan, amely meleg vérű állatokat is megtámad. Étrendjét a tudományA nagyobb kutyák rövidebb életűek. kellő részletességgel ismeri; az adatok részben a vadászó állatok megfigyeléséből, részben a cetvadászok által elejtett delfinek gyomortartalmának vizsgálatából származnak, de ma már értékes adatok nyerhetők a delfinek ürülékének elemzésével is. Vitathatatlanul a tengeri tápláléklánc csúcsán áll.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!