Ritka felvétel – videóra vették, ahogy a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát

A kardszárnyú delfinekDelfinekkel játszó bálnát örökítettek meg Ausztráliában - csodálatos drónvideó. igazi csúcsragadozók, szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámadnak és elfogyasztanak. A halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. mellett megeszik a fókákat, csőrös ceteket, tengeri madarakat, de még a náluk jóval nagyobb bálnákat is. Földünk legnagyobb testű állatát, az akár 30 méteres hosszúságot elérő kék bálnát is megtámadják (a kék bálnákSuttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik. közel negyede visel kardszárnyú delfinekVégül elengedték az orosz cetbörtönben fogva tartott utolsó kardszárnyú delfineket is. által okozott sebnyomokat), sőt olykor még cápákat is zsákmányolnak.

Elpusztult példányok gyomortartalmának vizsgálatából már korábban ismert volt, hogy a kardszárnyú delfinek melegvérű tengeri emlősCsapdát állított egy kardszárnyú delfin egy gyanútlan madárnak. ökre vadászó, úgynevezett nomád csoportjai cápákat is elejtenek, de sokáig nem nem tudták dokumentálni az orkákA kardszárnyú delfineknél is létezik a nagymamaeffektus. cápavadászatát. A San Francisco közelében fekvő Farallon-szigetPálmalevelek mentettek meg három hajótöröttet. vizein azonban 1997-ben sikerült megörökíteni, amint két kardszárnyú delfin10 érdekes tény a tengeri élővilágról. megtámad és megöl egy közel négy méteres nagy fehércápát. 2014-ben pedig nem mindennapi vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. alatti képsorokat sikerült megörökíteni két kutatónak Costa RicaA Costa Rica-i kőgolyók rejtélye. partjainál, ahol egy csoport kardszárnyú delfinEgy betiltott vegyi anyag "sokkolóan" magas mennyiségét mutatták ki egy kardszárnyú delfin szervezetében. üldözőbe vett és levadászott egy tigriscápát. Ez volt a második eset, amikor szemtanúi voltak annak, hogy kardszárnyú delfinek egy másik rettegett ragadozóra, cápára támadnak.

A kardszárnyú delfinek által elpusztított egyik nagy fehér cápaEgy valódi tengeri szörnyeteg, a Goblin/Kobold cápa. partra sodródott teteme

A kardszárnyú delfin valamennyi óceán területén előfordul, de a legtöbb példány az Antarktiszt körülvevő tengerekben él. Sekély öblökben, folyók torkolatvidékén is gyakran vadászik. Átlagosan 100 kilométert tesz meg naponta. A nőstények 10-12 éves koruktól, a hímek pedig többnyire csak 20 éves koruk után szaporodnak, de állatkertben volt már példa arra, hogy egy nőstény 7 éves korában egészséges utódot hozott a világra. A nőstények átlagosan 50 évig élnek, a hímek viszont csak 30 évig. Természetesen elélhetnek jóval hosszabb ideig is, a nőstények akár 80-90, a hímek pedig 50-60 évig. A negyedik évtizedükön túljutott nőstények általában már nem fogamzóképesek. Mivel két ellés között 4-5 év is eltelik, egy nősténynek élete során 4-6 borja születik. Társas lények, 5-20 tagú családokban élnek. Az elsősorban az amerikai kutatások szerint egy-egy ilyen család többnyire egy idősebb nőstényből, utódaiból áll; a család nőstény tagjai egész életükön át együtt maradnak, a kifejlett hímek másik családba vándorolnak.

A leggyorsabban úszó tengeri emlősök közé tartoznak, 50 km/h-s sebességre is képesek. Mint minden cetVégül elengedték az orosz cetbörtönben fogva tartott utolsó kardszárnyú delfineket is. , farkukkal hajtják előre magukat, a melluszonyok csak kormányzásra valók. Teljes tömegükkel képesek a víz fölé ugrani. A kardszárnyú delfin ma is viszonylag gyakori, hivatalos státusza szerint védelemre szoruló faj. Állománya 100 ezer példányra becsülhető. A cetvadászat ezt a fajt is érintette, bár más fajoknál kisebb mértékben. A kardszárnyú delfin a cetfélékTöbb mint nyolcvan delfin vetődött partra Indiában. közül a leginkább ragadozó természetA világ 10 természeti csodája. ű, és az egyetlen olyan, amely meleg vérű állatokat is megtámad. Étrendjét a tudományÓriási víztisztítót építenek, ami 7 millió tonna műanyag szemetet gyűjt majd az óceánokból. kellő részletességgel ismeri; az adatok részben a vadászó állatok megfigyeléséből, részben a cetvadászok által elejtett delfinek gyomortartalmának vizsgálatából származnak, de ma már értékes adatok nyerhetők a delfinek ürülékének elemzésével is. Vitathatatlanul a tengeri tápláléklánc csúcsán áll.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!