Ritka felvétel – videóra vették, ahogy a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát

A kardszárnyú delfinekDelfinek és bálnák vonulása egy látványos videón. igazi csúcsragadozóTehéncápák veszik birtokukba az eltűnő fehér cápák élőhelyét a dél-afrikai vizekben. k, szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámadnak és elfogyasztanak. A halak mellett megeszik a fókákat, csőrös ceteket, tengeri madarakat, de még a náluk jóval nagyobb bálnákat is. Földünk legnagyobb testű állatát, az akár 30 méteres hosszúságot elérő kék bálnát is megtámadják (a kék bálnákDelfinek és bálnák vonulása egy látványos videón. közel negyede visel kardszárnyú delfinekVégül elengedték az orosz cetbörtönben fogva tartott utolsó kardszárnyú delfineket is. által okozott sebnyomokat), sőt olykor még cápákat is zsákmányolnak.

Elpusztult példányok gyomortartalmának vizsgálatából már korábban ismert volt, hogy a kardszárnyú delfinek melegvérű tengeri emlősCsapdát állított egy kardszárnyú delfin egy gyanútlan madárnak. ökre vadászó, úgynevezett nomád csoportjai cápákat is elejtenek, de sokáig nem nem tudták dokumentálni az orkákA kardszárnyú delfineknél is létezik a nagymamaeffektus. cápavadászatát. A San Francisco közelében fekvő Farallon-szigetEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. vizein azonban 1997-ben sikerült megörökíteni, amint két kardszárnyú delfinChicasso - a festő delfin. megtámad és megöl egy közel négy méteres nagy fehércápát.

A kardszárnyú delfinek által elpusztított egyik nagy fehér cápaA világ első mindenevő cápafaját azonosították a kutatók. partra sodródott teteme

2014-ben pedig nem mindennapi víz alatti képsorokat sikerült megörökíteni két kutatónak Costa RicaTuristák zavarták meg a teknősök tömeges fészekrakását a Costa Rica-i tengerparton. partjainál, ahol egy csoport kardszárnyú delfinSzeméttel volt teli egy elpusztult gyil­kos bálna gyomra. üldözőbe vett és levadászott egy tigriscápát. Ez volt a második eset, amikor szemtanúi voltak annak, hogy kardszárnyú delfinek egy másik rettegett ragadozóra, cápára támadnak.

A kardszárnyú delfin valamennyi óceán területén előfordul, de a legtöbb példány az Antarktiszt körülvevő tengerekben él. Sekély öblökben, folyók torkolatvidékén is gyakran vadászik. Átlagosan 100 kilométert tesz meg naponta. A nőstények 10-12 éves koruktól, a hímek pedig többnyire csak 20 éves koruk után szaporodnak, de állatkertben volt már példa arra, hogy egy nőstény 7 éves korában egészséges utódot hozott a világra. A nőstények átlagosan 50 évig élnek, a hímek viszont csak 30 évig. Természetesen elélhetnek jóval hosszabb ideig is, a nőstények akár 80-90, a hímek pedig 50-60 évig.

A negyedik évtizedükön túljutott nőstények általában már nem fogamzóképesek. Mivel két ellés között 4-5 év is eltelik, egy nősténynek élete során 4-6 borja születik. Társas lények, 5-20 tagú családokban élnek. Az elsősorban az amerikai kutatások szerint egy-egy ilyen család többnyire egy idősebb nőstényből, utódaiból áll; a család nőstény tagjai egész életükön át együtt maradnak, a kifejlett hímek másik családba vándorolnak.

Forrás: NOAA/Robert Pittman

A leggyorsabban úszó tengeri emlősök közé tartoznak, 50 km/h-s sebességre is képesek. Mint minden cetVégül elengedték az orosz cetbörtönben fogva tartott utolsó kardszárnyú delfineket is. , farkukkal hajtják előre magukat, a melluszonyok csak kormányzásra valók. Teljes tömegükkel képesek a víz fölé ugrani. A kardszárnyú delfin ma is viszonylag gyakori, hivatalos státusza szerint védelemre szoruló faj. A cetvadászat ezt a fajt is érintette, bár más fajoknál kisebb mértékben.

Forrás: Wikimedia Commons/Nehrams2020

A kardszárnyú delfin a cetfélékTöbb mint nyolcvan delfin vetődött partra Indiában. közül a leginkább ragadozó természetA világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre a gyönyörű Cook-szigeteknél. ű, és az egyetlen olyan, amely meleg vérű állatokat is megtámad. Étrendjét a tudomány kellő részletességgel ismeri; az adatok részben a vadászó állatok megfigyeléséből, részben a cetvadászok által elejtett delfinek gyomortartalmának vizsgálatából származnak, de ma már értékes adatok nyerhetők a delfinek ürülékének elemzésével is. Vitathatatlanul a tengeri táplálékláncMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. csúcsán áll.

Forrás: National Science Foundation Office of Polar Programs/Robert Pitman


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!