Ritka elemek jelenlétét mutatták ki egy pokolian forró exobolygó légkörében

RitkaHúszéves lett Janus, a kétfejű teknős. elemek jelenlétét mutatták ki egy távoli bolygó légkörEzért vált életre alkalmatlan bolygóvá a Mars. ében: a négyezer Celsius-fokos Kelt-9bA Naphoz hasonlóan forró bolygóra bukkantak. a Hattyú csillagképben olyan elemeket vonultat fel, amelyeket még soha korábban nem mutattak ki exobolygó, vagy a Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. bolygó légkörében. A Jens Hoeijmakers és Kevin Heng által vezetett kutatócsoport az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatta be eredményeit.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az elmúlt évben vas- és titánatomok jelenlétét fedezték fel a bolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. n, a Berni és a Genfi Egyetem kutatói most nátriumot, magnéziumot, krómot, valamint ritkaföldfémeket, szkandiumot és ittriumot találtak. Utóbbi hármat korábban még soha nem mutatták ki exobolygó légkörében.

Ezek a FöldA Föld magnetoszférájáról gyűjt új információkat a NASA. ön ritkán fordulnak elő, a modern anyagokban és eszközökben alkalmazzák őket elsősorban. Szkandiumot használnak például stadionok nagy teljesítményű izzóiban, mágneses adattárolókban és lézerkristályok előállításához. Ittriumot speciális ötvözetekben, fénycsöves lámpákban és a nukleáris medicinában használnak.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Földtől 650 fényévnyi távolságra lévő Kelt-9b nagyon közel kering csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ához. A forró Jupiternek is nevezett bolygón tomboló hőség miatt minden elem szinte azonnal elpárolog a felszínről és a légkörébe kerül. A kutatók ennek az összetételét vizsgálták meg egy hatalmas teleszkópRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból. nagyon érzékeny spektrográfjával.

A különböző elemek atomjai a fény egy speciális részét nyelik el. Minden elem az általa elnyelt hullámhosszok speciális ujjlenyomatát hagyja hátra, melyek megfigyelhetők egy spektrográf segítségével. Az elnyelési vonalak mintázata alapján a kutatók le tudják vezetni a távoli bolygók légkörének összetételét.

“Elemzéseink alapján azt is meg tudjuk becsülni, hogy a bolygó légkörében milyen magasságban nyelik el az atomok a fényt” – mondta Jens Hoeijmakers kutató, hozzátéve, hogy ezzel a technikával még többet akarnak megtudni ennek az exobolygóMesterséges intelligencia fedezte fel a Naprendszer mását. nak a légköréről, valamint más bolygókéról is, amelyek hasonlóan magas hőmérsékletűek, mint a Kelt-9b.

Hottest planet discovered

With temperatures reaching over 4300°C, KELT-9b is the warmest world ever discovered http://ow.ly/GE7s30ckjpv

Közzétette: New Scientist – 2017. június 5., hétfő

 

Jók az esélyek arra, hogy ugyanezzel a technikával életre utaló jeleket is találhatunk egy exobolygón – mondta Heng. A kutató kifejtette, hogy vizsgálataikkal elsősorban a NaprendszerEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. keletkezése és fejlődése, valamint az élet eredete kutatásElőször sikerült emberi hallósejteket létrehozni. át kívánják megalapozni.

CSH, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!