Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben

Igazi ritkaság, egy perzsa leopárdLeopárdokkal népesítenék be a Kaukázust. (Panthera pardus saxicolor) született december közepén a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. fajhoz tatozó hím kölyökJaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. az európai fajmegőrzési programban keretében született az állatkertben, ahol a tervek szerint január végén már a látogatók is megnézhetik.

MTI fotó: Vajda János

A leopárdPanthera hibridek - Igazán különleges nagymacskák. az egyik legalkalmazkodóbb nagymacskaMeredek hegyoldalon zuhanva ejtette el zsákmányát a hópárduc - elképesztő felvétel. , egykor csaknem egész Afrikában és Ázsiában előfordult. A perzsa leopárd, amely a legnagyobb termetű alfaja, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos. Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőTöbb száz éves természetes hidak ívelnek át a folyók felett az indiai Khasi-hegyekben. kben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak. Magányos, csak a párzás idején él rövid ideig párban, a kölyköket a nőstény egyedül neveli. A kis leopárdokLeopárdokkal népesítenék be a Kaukázust. három Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napos korukig szopnak, egy-másfél évesen hagyják el anyjukat, s kétévesen válnak ivaréretté. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

MTI fotó: Vajda János

Ma már kevesebb, mint 1 200 perzsa leopárd él a természetben, az állatkertekben pedig összesen körülbelül száz ilyen nagymacska lakik. Élőhelyük egyre fogyatkozik, a megmaradt részek is egymástól távol eső, apró kis területekre tagolódnak. Komoly problémát jelent, hogy előfordulási területükön nincs megfelelő mennyiségű prédaállatPanthera hibridek - Igazán különleges nagymacskák. , valamint hogy ezek a területek (pl. Irán, Afganisztán) állandó katonai konfliktusok helyszínei.

Fotó: Wikimedia Commons/Tamar Assaf


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!