Perui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat

A hajdani inka uralkodóKatolikus Ferdinánd 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők. k ma élő leszármazottainak genetikai vizsgálatával igazolták perui kutatók, hogy az amerikai kontinens legnagyobb prehispán civilizációjának eredetével kapcsolatos két legenda, amelyek közül az egyik a perui Puno megyében lévő TiticacaVíz alatti múzeum épül a világ legmagasabban fekvő hajózható tavában. -tó környékét, a másik a perui Cuzcóban lévő Pacaritambo barlangot tartja az inkákAz inkák előtti korból származó kultúra nyomaira bukkantak a Machu Picchunál. származási helyének, igaz és kapcsolódik is egymáshoz.

Forrás: Wikimedia Commons/Martin St-Amant

A limai Universidad de San Martín de Porres kutatói, Ricardo Fujita és Jose Sandoval az inka kultúrától megbabonázva döntöttek úgy, hogy utána járnak az ősi indián civilizáció eredetét övező történeteknek. A témáját tekintve egyedülállónak számító tanulmányuk célja annak kiderítése volt, hogy az inkák eredete egyetlen, vagy esetleg több patriarchára vezethető-e vissza – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: Universidad de San Martín de Porres

A vizsgált legendák egyike szerint az inkák egy szerelmes pártól származnak a Titicaca-tó környékéről, míg a másik történet szerint az első inkák az Ayar testvérek voltak, akik a Pacaritambo barlangból jöttek elő. A kutatók több mint háromezer perui, bolíviai és ecuadori őslakostól vett DNSDNS-minták elemzésével erednek a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába. -mintát vetettek össze az inkák azon leszármazottainak genetikai adataival, akik még ma is Cuzcóban, valamint a Titicaca-tó környéki településeken élnek.

A leszármazottak családfájának rekonstruálását követően a kutatók végül 200 olyan embert azonosítottak Cuzco déli részéről, valamint BolíviaTiahuanaco - rejtélyes bolíviai romváros. északi területeiről, akik genetikai azonosságokat mutatnak a hajdani inka nemességgel.

Forrás: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo

“Három éven át vizsgáltuk a leszármazottak genetikai adatait, és most már megerősíthetjük, hogy az inka civilizáció eredetét övező két legenda összekapcsolódik egymással. Arra a következtetésre jutottunk, hogy az inka birodalomFüggőhíd építése a perui Apurimac folyó felett. nemessége két ágról, a Titicaca-tó és a Cuzco környékéről származik”- mondta Fujita. A kutatók munkájának azonban még koránt sincs vége, ugyanis még messzebbre vissza akarnak tekinteni a múltba, hogy “a lehető legpontosabb képet alkothassák meg a legjelentősebb prehispán civilizáció eredetéről”.

Forrás: Wikimedia Commons/Christophe Meneboeuf/XtoF

Ehhez viszont már ősi leletekből, például múmiákból vett DNS-mintákra lenne szükségük. Ez azonban meglehetősen nagy kihívást jelent, ugyanis az 1532-ben érkezett spanyol Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. dítók elpusztították a legtöbb inka múmiákat, amikor kereszténységre akarták áttéríteni a helyieket. A kutatók ezért most olyan területek után kutatnak, ahol az inkák közvetlen leszármazottai nyugszanak. A mostani tanulmány előzetes eredményeit a Molecular Genetics and Genomics című folyóOlajban fuldoklik Peru amazóniai vidéke. iratban közölték.

Forrás: Wikimedia Commons/Martin St-Amant

A mai ArgentínaA világ legnagyobb dinoszaurusza mellett még a T. rex is törpének tűnik. nyugati felétől egészen KolumbiaÁllatkertbe kerülnek Pablo Escobar elvadult vízilovai. déli részéig terjedő Inka Birodalom közigazgatási, politikai és katonai központja Cuzco volt. Az inkák több mint kétszáz évig uralkodtak a területen a spanyol hódítók 16. századi megérkezése előtt. A birodalomhoz tartozott a mai PeruHogyan lehet életben maradni a világ legmagasabban fekvő településén?. területén található Machu PicchuLetűnt birodalmak emlékei. romvárosTiahuanaco - rejtélyes bolíviai romváros. is, amely a világörökségTiahuanaco - rejtélyes bolíviai romváros. része.

Forrás: Wikimedia Commons/Christophe Meneboeuf/XtoF


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!