Perui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat

A hajdani inka uralkodók ma élő leszármazottainak genetikai vizsgálatával igazolták perui kutatók, hogy az amerikai kontinens legnagyobb prehispán civilizációjának eredetével kapcsolatos két legenda, amelyek közül az egyik a perui Puno megyében lévő TiticacaVíz alatti múzeum épül a világ legmagasabban fekvő hajózható tavában. -tó környékét, a másik a perui Cuzcóban lévő Pacaritambo barlangot tartja az inkákAz Inka Birodalom egy előkelőségének sírhelyét tárták fel Peruban. származási helyének, igaz és kapcsolódik is egymáshoz.

Forrás: Wikimedia Commons/Martin St-Amant

A limai Universidad de San Martín de Porres kutatói, Ricardo Fujita és Jose Sandoval az inka kultúráKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l megbabonázva döntöttek úgy, hogy utána járnak az ősi indián civilizáció eredetét övező történeteknek. A témáját tekintve egyedülállónak számító tanulmányuk célja annak kiderítése volt, hogy az inkák eredete egyetlen, vagy esetleg több patriarchára vezethető-e vissza – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: Universidad de San Martín de Porres

A vizsgált legendák egyike szerint az inkák egy szerelmes pártól származnak a Titicaca-tó környékéről, míg a másik történet szerint az első inkák az Ayar testvérek voltak, akik a Pacaritambo barlangból jöttek elő. A kutatók több mint háromezer perui, bolíviai és ecuadori őslakostól vett DNSDNS-minták elemzésével erednek a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába. -mintát vetettek össze az inkák azon leszármazottainak genetikai adataival, akik még ma is Cuzcóban, valamint a Titicaca-tó környéki településeken élnek.

A leszármazottak családfájának rekonstruálását követően a kutatók végül 200 olyan embert azonosítottak Cuzco déli részéről, valamint BolíviaTiahuanaco - rejtélyes bolíviai romváros. északi területeiről, akik genetikai azonosságokat mutatnak a hajdani inka nemességgel.

Forrás: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo

“Három éven át vizsgáltuk a leszármazottak genetikai adatait, és most már megerősíthetjük, hogy az inka civilizáció eredetét övező két legenda összekapcsolódik egymással. Arra a következtetésre jutottunk, hogy az inka birodalomFüggőhíd építése a perui Apurimac folyó felett. nemessége két ágról, a Titicaca-tó és a Cuzco környékéről származik”- mondta Fujita. A kutatók munkájának azonban még koránt sincs vége, ugyanis még messzebbre vissza akarnak tekinteni a múltba, hogy “a lehető legpontosabb képet alkothassák meg a legjelentősebb prehispán civilizáció eredetéről”.

Forrás: Wikimedia Commons/Christophe Meneboeuf/XtoF

Ehhez viszont már ősi leletekből, például múmiákból vett DNS-mintákra lenne szükségük. Ez azonban meglehetősen nagy kihívást jelent, ugyanis az 1532-ben érkezett spanyol Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. dítók elpusztították a legtöbb inka múmiákat, amikor kereszténységre akarták áttéríteni a helyieket. A kutatók ezért most olyan területek után kutatnak, ahol az inkák közvetlen leszármazottai nyugszanak. A mostani tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. előzetes eredményeit a Molecular Genetics and Genomics című folyóOlajban fuldoklik Peru amazóniai vidéke. iratban közölték.

Forrás: Wikimedia Commons/Martin St-Amant

A mai ArgentínaA világ legnagyobb dinoszaurusza mellett még a T. rex is törpének tűnik. nyugati felétől egészen Kolumbia déli részéig terjedő Inka Birodalom közigazgatási, politikai és katonai központja Cuzco volt. Az inkák több mint kétszáz évig uralkodtak a területen a spanyol hódítók 16. századi megérkezése előtt. A birodalomhoz tartozott a mai PeruHogyan lehet életben maradni a világ legmagasabban fekvő településén?. területén található Machu PicchuLetűnt birodalmak emlékei. romvárosTiahuanaco - rejtélyes bolíviai romváros. is, amely a világörökségTiahuanaco - rejtélyes bolíviai romváros. része.

Forrás: Wikimedia Commons/Christophe Meneboeuf/XtoF


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!