Peru 40 év leforgása alatt elveszítette a gleccserei felét

Az elmúlt 40 évben PeruA perui koka farmerek. elveszítette gleccserei felét az “agresszív” klímaváltozásA nagy légtömegek vándorlási irányának változása okozhatja a szélsőséges időjárást. miatt – közölte egy perui klímaszakértő. A globális felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. erőteljesen pusztítja a dél-amerikai AndokMachu Picchu - virtuális túra a varázslatos inka romvárosban. hegyvonulat gleccsereit – figyelmeztetett a veszélyre Erick Soriano, a gleccserekA világ gleccsereiből gyűjtött jégmagmintákat raktároznak el az Antarktiszon. és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet (Inaigem) különbizottságának elnöke. A szakértő véleménye szerint a gleccsertömegek eltűnése felgyorsult.

“Egy nagyon agresszív klímaváltozási periódust tapasztalunk most és nagyon közeli annak a veszélye, hogy tovább folytatódik a gleccserek tömeges eltűnése” – fejtette ki.

Forrás: Wikimedia Commons/Edubucher

Soriano a jelenségről egy Limában megrendezett regionális konferencián beszélt. A tanácskozáson argentin, bolíviai, chilei, columbiai és ecuadori szakértők vesznek részt. A gleccserek kulcsfontosságú vízforrást jelentenek, ezért az elfolyó víz felfogására nagy víztározók építését, a több esővíz érdekében pedig újraerdősítést javasolt a szakember.

“A víz nélkülözhetetlen elem az ország fejlődése szempontjából, meg kell tanulnunk, hogyan óvjuk, kezeljük és hogyan használjuk racionálisan”
– tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons/Edubucher
Forrás: Wikimedia Commons/Edubucher

Peru déli része már három közepes méretű gleccserA század végére eltűnhetnek a gleccserek az Alpokból. ét elveszítette, ami a környező közösségeknél vízhiányhoz és a városba vándorlás folyamatának erősödéséhez vezetett. A perui gleccserek különösen érzékenyek a hőmérséklet emelkedésére, mivel a perui Andok a trópusokhoz közel terül el.

Forrás: Wikimedia Commons/Marturius
Forrás: Roger Nelson/flickr

Cikkajánló:  Sziklafalra épült üvegkapszulákban szállhatnak meg a bátor utazók Peruban


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!