Partra sodródó bálnatetemek segítenek a jegesmedvéknek a túlélésben, de ez nem lesz elegendő

Az időnként partra vetődő nagy méretű bálnatetemek elfogyasztása ugyan segíti a jegesmedvéket az északi-sarkvidéki meleg periódusok átvészelésében, ám ez a táplálékforrás valószínűleg nem lesz elegendő a medvepopulációk többségének hosszú távú fennmaradásához.

A Frontiers in Ecology and the Environment című folyóiratban publikált tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. szerint a bálnatetemek értékes zsír- és energiaforrásként szolgálnak a jegesmedvék egy részének, azonban nem fognak elegendő táplálékot jelenti számukra a nyaranta teljesen jégmentessé váló Északi-sarkvidéken, ami valószínűleg már 2040-re bekövetkezik az éghajlatváltozás hatására.

Forrás: Wikimedia Commons/AWeith

“Amennyiben a tengeri jégEgy éven át a tengeri jég fogságában lesz egy német kutatóhajó. eltűnése és a melegedés ebben az ütemben folytatódik, akkor a jegesmedvék élőhelye olyan változásokon fog keresztülmenni, amelyekre nem volt példa az elmúlt egymillió évben” – mondta Kristin Laidre, a Washingtoni Egyetem jegesmedvekutató-központjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: NASA Goddard Space Flight Center/flickr 

A jegesmedvék a jégtáblákról vadásznak első számú táplálékukra, a fókákra. Amikor azonban tavasszal a jég feltöredezik, a ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. k egy része a szárazföldön próbál szerencsét és ott várja meg, amíg a jég újraképződik és folytathatja a vadászatot. Néhány esetben 40-60 jegesmedvét figyeltek meg, amint méretes grönlandi és szürke bálnák tetemeiből táplálkoztak. Tavaly pedig több mint 200 medvét láttak egyetlen grönlandi bálnaEgy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában. tetemén osztozkodni.

Forrás: Wrangel Island State Nature Reserve

A szakemberek kiszámolták, hogy évente mennyi bálnazsírra és -húsra lenne szüksége egy ezer egyedből álló jegesmedveNemzetközi felháborodást váltott ki a Spitzbergákon lelőtt jegesmedve története. populációnak, majd megnézték, hogy mekkora számban fordulnak elő szürke és grönlandi bálnák Csukcsföld, valamint AlaszkaMeglepő döntésre sarkallta a klímaváltozás a hatalmas Kodiak-medvéket. partjainál. Ezután megbecsülték a partra vetődő bálnák számát, figyelembe véve, hogy az elpusztult tengeri emlősök140 gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandon. nagyjából 10 százaléka kerül fel a vízfelszínre, és ezen tetemeknek is csupán a töredéke kerül ki olyan szárazföldi területre, amely hozzáférhető a jegesmedvék számára.

Eredményeik szerint a tengeri jégtől mentes nyári hónapokban egy ezer egyedből álló jegesmedve populációnak nagyjából nyolc bálnára lenne szüksége, míg a tavaszi “lakoma” idején, amikor az állatok többet esznek, körülbelül húsz bálnatetemre lenne szükségük, hogy jól lakjanak.

Forrás: Wikimedia Commons/Andreas Weith

Oroszországi adatok szerint a Csukcs-tengerben elegendő bálna pusztul el és sodródik ki a partra évente ahhoz, hogy a tetemek kielégítsék a medvék igényeit. Az Északi-sarkvidék azonban 19 jegesmedve-alpopulációnak ad otthont és nem minden régióban sodródnak partra olyan nagy bálnatetemek olyan rendszerességgel, mint a Csukcs-tenger140 gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandon. térségében. A kutatók szerint a bálnapopulációk mérete a halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászat miatt is jóval kisebb mint régen volt.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

Cikkajánló: Jegesmedvék százai gyűltek össze, hogy egy bálna teteméből lakmározzanak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!