Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla

A kihalás szélén áll a KongóAz olajfeltárás áldozatai lehetnek Kongó ritka hegyi gorillái. i Demokratikus Köztársaságban élő keleti síkvidéki gorillaNevet keresnek a budapesti gorillakölyöknek. , a főemlős öt éven belül teljesen eltűnhet a térségből – erre a következtetésre jutottak a Vadvédelmi Társaság szakemberei a PLOS One tudományos folyóMagányos ház a Drina folyón. iratban közzétett tanulmányukban. Az amerikai természetvédelmi szervezet szakemberi először vizsgálták azt, miként hatott a világ legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. főemlősének populációjára az élőhelyén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 1996-ban kezdődött polgárháború. A háború következtében elterjedt a vadállatokAranyos egerek a vadonból. , köztük a gorillákÍgy örültek a hónak a Nyíregyházi Állatpark gorillái. vadászata, és a fegyveres milíciák jelenléte akadályozta a populáció nagyságának felmérését – mondta Andrew Plumptre, a Vadvédelmi Társaság (WCS) egyik igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

gorilla

A háború előtt a keleti síkvidéki gorillaÍgy nevet egy gorillakölyök - csodálatos videó enged bepillantást egy gorillamentő központ életébe. populációja a becslések szerint elérte a 16 900-at. A kutatók mostani becslése szerint mára 3800 keleti síkvidéki gorilla él vadon, egyetlen nemzedék alatt számuk 77 százalékkal csökkent. Az 1990-es évek végére a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) már veszélyeztetettként tartotta nyilván vörös listáján, jelenleg már a végveszélyben lévő állatok között tartják számon. “Miközben tudtuk, hogy a keleti síkvidéki gorilla veszélyeztetett, senki nem kutatta azt, mennyivel csökkent populációja”
– hangsúlyozta Andrew Plumptre.

Fotó: WWF/Karl Ammann/naturepl.co

A WCS kutatása szerint a főemlős élőhelye 19 700 négyzetkilométere zsugorodott. Ezen belül a kutatók három olyan területet azonosítottak, ahol a fennmaradt populáció leginkább végveszélyben van. A főemlős legnagyobb élőhelyén, a Kahuzi-Biega Nemzeti ParkMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. ban 87 százalékkal zsugorodott a populáció. A szakemberek úgy vélik, hogy a keleti síkvidéki gorilla élőhelye számos térségében öt éven belül kipusztulhat, és ezért erőteljesebb vadvédelmi erőfeszítéseket sürgetnek, köztük a bányászat beszüntetését a védett területeken, a fegyveres csoportok érdekeltté tételét abban, hogy őrizzék meg a térség vadvilágát. A kutatók becsléseiket a helyi őslakosok és a nemzeti park vadvédelmi szakembereinek adataira alapozták, és azokra a megfigyelésekre, amelyeket az állat élőhelyének tíz körzetében végeztek.

gorilla-3

A keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) a keleti gorillaSúlyosan veszélyeztetett faj lett a keleti gorilla, az óriáspanda azonban lekerült a listáról. három alfajának egyike. A világ legnagyobb főemlőse, a vadon élő felnőtt hím gorillaElszállítása közben elpusztult Bantu, a híres hím gorilla. súlya meghaladhatja a 225 kilogrammot, magassága a 183 centimétert. Vadon már csak a Kongói Demokratikus KöztársaságA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. keleti részén fekvő erdőTojás alakú kilátó vezet a fák koronái fölé a Bajor Nemzeti Park erdejében. kben él. A WCS szakemberei az 1950-es évek óta figyelik a térségben a gorillapopuláció alakulását.

VIDEÓ:

MTI, PLOS One


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!