Óriási, falra vetített Klimt-képekből nyílt kiállítás Párizsban

Gustav KlimtRejtett fal mögül került elő az ellopott Gustav Klimt festmény. osztrák festőművész, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője tiszteletére 120 óriási, vetített képből nyílt kiállítás a francia fővárosVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. első digitális képzőművészeti központjában, a L’Atelier des Lumieres-ben.

Forrás: atelier-lumieres.com/Culturespaces/E. Spiller

A 3300 négyzetméteres digitális kiállíKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. teremben 120 videoprojektor vetíti a padlóra, a mennyezetre és a falakra Klimt alkotásait térbeli hangosítás mellett. A különlegesA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. élményt és látványt egyedi multimédiás eszközök biztosítják a tárlaton.

A festőművész öröksége

Klimt (1862- 1918) festményei napjainkban komoly összegekért cserélnek gazdát. 2003 novemberében „Landhaus am Attersee” képe 29 128 000 dollárért kelt el. 2006-ban pedig az „Adele Bloch-Bauer I” elnevezésű alkotását 135 millió dollárért vette meg Ronald Lauder, a kozmetikumbirodalom alapító Estée Lauder fia, aki a képetTudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot. manhattani galériájában, a kizárólag német és osztrák műalkotásokat bemutató Neue Galerie-ben állította ki. A pénz nagy részét egyébként az örökös jótékony célra adományozta.

Az 1907-ben készült kép Adele Bloch-Bauert, egy bécsi zsidó cukorgyáros feleségét ábrázolja, a festő munkásságának, valamint a bécsi szecessziónak az egyik csúcsaként tartják számon. A világhírű festményen a feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. hajú Adele aranyA hitleri birodalom végnapjaiban elásott rejtélyes aranyérmékre bukkantak. háttér előtt ül, jellegzetes szecessziós mintázatú arany ruhában.

Gustav Klimt – Adele Bloch-Bauer I. (Forrás: Neue Galerie New York/The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei)

A képek felértékelődése komoly peres ügyekhez is vezetett, ugyanis számos kép korábban ausztriai zsidó családok tulajdonában volt – nem egyszer ők voltak a megrendelők vagy mecénások -, amit a nácik lefoglaltak. Az elmúlt években több jogos örökös kapta vissza így festményRejtett fal mögül került elő az ellopott Gustav Klimt festmény. ét. A világhírű portrét négy másikkal együtt (Adele Bloch-Bauer II, Az almafa, Bükkfaerdő, Házak az atterseei Unterachban) 2006-ban szolgáltatta vissza az osztrák állam Maria Altman 89 éves amerikai állampolgárnak, az öt jogos örökös képviselőjének.

Adele Bloch-Bauer II (Forrás: Wikimedia Commons/The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei)

Adele Bloch Bauer a képekről végrendeletében úgy intézkedett, hogy azok férje halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ála után kerüljenek osztrák múzeumokba. Bloch Bauer azonban a nácik elől Svájcba menekült, a festményeket pedig hatalomra jutásuk után a nácik elkobozták. Az iparos végrendeletében feleségétől eltérően a családjára hagyta a Klimt képeket. Az Adele Bloch-Bauer II című festmény később Oprah Winfrey tulajdonába került és egy darabig a New YorkUtazás a New York-i metrón a 70-es és 80-as években. -i Modern Művészetek Múzeumában állították ki. Tavaly 150 millió dollárért adta el Gustav Klimt portréját, a képet egy meg nem nevezett kínai vevő vásárolta meg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!