Nyolcméteres hosszúszárnyú bálna tetemére bukkantak az Amazonas esőerdejében

SzokatlanHadgyakorlat miatt sodródhatott partra tucatnyi delfin a görög szigeteknél. esetrőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. l számolt be a Bicho D’água elnevezésű brazil környezetvédő csoport, amelynek munkatársai egy hosszúszárnyú bálnaKét hatalmas bálna bukkant fel Horvátország partjainál. tetemét azonosították az AmazonasKözel egymillió focipályának megfelelő erdőt irtottak ki az Amazonas-medencében. -medencében, BrazíliaKözel egymillió focipályának megfelelő erdőt irtottak ki az Amazonas-medencében. északi részén – számolt be a hírről IFLScience.

A 8 méter hosszú bálnát egy mangrove erdőben fedezték fel az Amazonas torkolatában fekvő Marajó szigeten, nagyjából 15 méterre a folyóKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l. A szakemberek a tetemből lakmározó madarakat követték, így találtak rá a Brazília legnagyobb szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. én partra sodródott tengeri óriásra.

Forrás: Bicho D’água
Forrás: Bicho D’água

A bálna valószínűleg elszakadt a csoportjától, ami végzetes volt számára, majd az óceánból az Amazonas torkolatához sodródott, onnan pedig az árapály jelenség révén került végül a sziget sűrű erdejébe. A faj képviselői sokat vándorolnak, akár több tízezer kilométert is képesek megtenni egy év leforgása alatt, és Brazília partjainál is megfordulnak, de az év ezen szakaszában ritkán tűnnek fel a térségben.

Éppen ezért elképzelhető, hogy az Amazonas-vidékén megtalált fiatal bálna valamiért -talán egy vihar vagy sérülés miatt- elszakadt a családjától és egyedül nem tudott életben maradni. A helyszínre érkező szakértők mintát vettek a tetemből, remélve, hogy fényt deríthetnek az állat pusztulásának pontos okára.

Forrás: Bicho D’água
Forrás: Bicho D’água

A hosszúszárnyú, vagy más néven púpos bálnákSuttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik. akár 18 méteresre és 40 tonnásra is megnőhetnek. Gyakran tanyáznak a partok közelébe és mivel látványosA leglátványosabb bálnaugrás - elképesztő pillanatokat örökített meg egy búvár. ugrásokat hajtanak végre a tengeren, a bálnalesLenyűgöző drónvideó - három kíváncsi bálna úszkált a hajó körül. ő turisták nagy kedvencei. KülönlegesElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. alakú teste van, feltűnően hosszú mellúszókkal, innen ered a magyar neve is.

Forrás: Wikimedia Commons/Whit Welles

A hímek hangja bonyolult „énekekből” áll, melyek 6–35 percig tartanak, alkalmanként egyéb hangokat is kiadnak. A hosszúszárnyú bálnaSuttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik. különféle halászási módszereket alkalmaz. Ilyenek a lökéshullámok, melyek a farokcsapások és a felugrás következtében keletkeznek, és ily módon felriasztják a halakat, míg a másik módszer a bálnák által a víz mélyéről kibocsátott buborékok, melyekkel megzavarják a zsákmányt.

Forrás: NOAA Photo Library

Cikkajánló: A leglátványosabb bálnaugrás – elképesztő pillanatokat örökített meg egy búvár


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!