Nem vadásznak többé csukabálnára Izlandon

Végleg befejezik Izland25 ezer tonna hering pusztult el Izlandon. on a csukabálna vadászatát – közölte az IFAW nemzetközi állatjóléti alap. A döntés hátterében azonban nem az egyre nagyobb nemzetközi felháborodás vagy az esetleges szankciók állnak, hanem az, hogy vadászatuk már nem jövedelmező, ami így helyi halászati vállatokMagyar természetfotós képe nyerte el idén a legviccesebb állatfotó címet. bezárását eredményezte. Júniusban csupán hat csukabálnát ejtettek el, júliusban – a vadászati szezon csúcsán – egyet sem. Az izlandi halászok engedélyezett kvótája 262 példány.

Forrás: NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában.

A bálnavadászatEngedély nélkül öltek le egy folyóba tévedt szürke bálnát Alaszkában. 2003-as felújítása óta idén ölték le a legkevesebb csukabálnát, tavaly 17, előző évben 46 állatot ejtettek el. Gunnar Jonsson, az IP-Utgerd bálnavadász cég vezetője megerősítette az IWAF közleményét.

„A korábbinál jóval messzebbre kell eltávolodnunk a partoktól, ezért újabb emberekre lenne szükségünk, de az növeli költségeinket” – magyarázta.

Forrás: Brocken Inaglory/Wikimedia Commons

Európában Izland és NorvégiaNorvég geológusok a híres Szószék-szikla összeomlásától tartanak. az az ország, amely nem tartja magát az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratóriumhoz, és engedélyezi a csukabálnán kívül a barázdásbálna vadászatát is. A gyakorlatot rendszeresen bírálja az Európai Unió és az Egyesült ÁllamokVilágítótornyokat bocsátanak áruba az Egyesült Államokban. , utóbbi 2014-ben kereskedelmi szankciókkal is megfenyegette az atlanti-óceáni országot.

A csukabálna a legkisebb a hét nagy bálnafaj közül, legfeljebb 11 méteresre és nyolc tonnásra nő meg. JapánKereskedelmi forgalmazásra szánt rizst vetettek Fukusimában. szintén folytat bálnavadászatot, de kihasználja a moratórium egyik kiskapuját, amely lehetővé teszi a bálnavadászatot tudományos célból.

Forrás: Customs and Border Protection Service, Commonwealth of Australia/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!