Nem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát

Eltűnt Sirocco, Új-Zéland leghíresebb madara, a súlyosan veszélyeztetettKondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba. kakapók egyik példánya. A húszéves állatot a hatóságok jelentése szerint 2016 februárja óta nem látták. Sirocco egy lakatlan szigeten él, a Déli-szigetMagányos ház a izlandi Elliðaey-szigeten. melletti Codfish szigeten. A megkeresésére tett minden kísérlet eddig sikertelennek bizonyult.

Az új-zélandi állatvédelmi hatóságok szerint azonban ennek ellenére egyelőre nincs ok aggodalomra. “Egy olyan szigeten él, ahol nincsenek ragadozóVíziló mentett meg egy krokodil áldozatául esett gnút - videó. k. Bohókás állat, de fiatal és egészséges. Egyes madarak akár hat évre is eltűnnek, majd újra előkerülnek” – mondta Deidre Vercoe, a hatóság szóvivője.

Forrás: Sirocco Kākāpō/Facebook

Sirocco, a zöld tollú papagáj a veszélyeztetett fajokról készült BBC-sorozat, a Last Chance to See egyik epizódjában tűnt fel és tett szert világhírnévre, amikor dürrögni kezdett és “megkísérelt párosodni” az egyik filmessel. Az erről készült felvételeket már több mint hétmillióan látták az interneten.

Sirocco azóta körbeutazta Új-Zélandot, meglátogatta a parlamentet és John Key korábbi miniszterelnök a “Fajfenntartás hivatalos madárszóvivője” címet adományozta neki.

Forrás: New Zealand Government

A híres állatot kézben nevelték, miután háromhetes korában légzőszervi betegséget kapott. Ezért a hím madárKétezer kilométernél is többet repülhet megállás nélkül egy aprócska kolibri. embernek hiszi magát, s nem érdeklődik más kakapók iránt. Becslések szerint a kakapókból, más néven bagolypapagájokból (Strigops habroptilus) már csak mindössze 150 példány él, kizárólag Új-Zélandon.

Forrás: BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!