Négymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejthet egy most megtalált hajóroncs

Mintegy négymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejthet az az elsüllyedt spanyol vitorláshajó, amelynek maradványaira a minap bukkantak KolumbiaMozgólépcső vezet a nyomornegyedbe. Karib-tengeri partjainál .

San Jose Shipwreck

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült (Illusztráció: Samuel Scott)

Juan Manuel SantosKolumbia elnöke a polgárháború áldozatainak adományozza a Nobel-békedíjjal járó pénzjutalmat. kolumbiai államfő a tengerparti Cartagenában szombaton tartott sajtótájékoztatóján államtitoknak nevezte a San José vitorláshajó pontos helyzetét és megtalálásának mikéntjét. A szakértők nemzetközi csoportjának segítségével fellelt hajó több mint 300 éve valahol Cartagenától délre, a Baru-félsziget partjainál süllyedt el. Búvárrégészek még nem jártak a hajóroncsNáci aranykincsre bukkantak egy Izland partjainál elsüllyedt hajóban. nál, de a haditengerészet vízalatti robotjai a tengerHolt-tenger - eltűnőben lévő csoda. mélyén megvizsgálták a maradványokat és csodálatos fotókkal tértek vissza a hajó ágyúiról, amelyek a felvételek szerint igen jó állapotban őrződtek meg, és amelyek kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

San Jose Shipwreck

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai ára több milliárd dollárra rúg. Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók “Szent Gráljának” tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és SpanyolországEgy több mint három méteres óriáskalmár haláltusáját fotózták le Spanyolországban. között folyó jogi csaták középpontjában áll.

San Jose Shipwreck

Illusztráció

Az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sea Search hajóroncs-felkutató és -feltáró cég 1982-ben jelentette be, hogy megtalálta a San José hullámsírját több mint 20 méterre a tenger mélyén. Két évvel később a kolumbiai kormány megváltoztatta azt a mindenki által elfogadott tengerjogi törvényt, amely szerint bárki hajóroncsot talál, 50 százalék illeti meg a rajta lévő javakból. Kolumbia öt százalékot akart a Sea Searchnek biztosítani. Egy washingtoni bíróság 2011-ben elutasította az amerikai befektetők vonatkozó keresetét, és két évvel később a fellebbezésüket is. A kolumbiai legfelső bíróság elrendelte, hogy a hajót fel kell tárni, mielőtt lezárulna a nemzetközi vita a tulajdonjogról.

San Jose Shipwreck

Santos a sajtótájékoztatóján nem beszélt semmilyen hajóroncskutató keresetéről. Danilo Devis, aki Kolumbiában a Sea Search céget képviselte, hangsúlyozta, lehetséges, hogy a kormány találta meg a hajót, de – mint fogalmazott – “ez csupán megerősíti azt, amit 1982-ben mondtunk neki a roncsok helyéről”. A kolumbiai Caracol hírügynökség szakértőket megszólaltva arról számolt be, hogy a hajó megtalálása további vitákat gerjeszthet, mert Spanyolország mellett PeruBetonfallal választották el Limában a szegénynegyedet a leggazdagabb területtől. is igényt támaszthat a hajó tartalmára. Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.

MTI | CNN | Youtube

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!