Negyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen

Negyedmillió galaxisFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. látható azon a lenyűgöző panorámaképen, mely a HubbleA legtávolabbi szupernóvát fedezte fel a Hubble. űrteleszkóp adatai alapján jött létre. A kutatók egyetlen képpé állították össze a Hubble 265 ezer galaxisról készített 7500 felvételét. A kép 16 év megfigyeléseit tartalmazza. A galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. némelyike olyan távoli, hogy fénye több mint 13 milliárd éve van úton a FöldEgy évtizede nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars. felé. Ezek tehát abból a korból láthatóak, amikor a világűrSikeresen tesztelték az űrszemetet összeszedő hálót. még csak 0,5 milliárd éves volt. Így a panorámakép alapján végigkövethető a galaxisok keletkezésének története egészen napjainkig.

A kép felnagyítható! (Forrás: NASA, ESAMetángáz után kutat a vörös bolygó légkörében az ExoMars szondája. , G. Illingworth and D. Magee (University of California), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva) Hubble Legacy Field

Garth Illingworth, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a panorámaképet készítő csapat vezetője elmondta, sokkal több távoli galaxist sikerült leképezni, mint az eddigi legnagyobb ilyen adatgyűjteményben.

“Egy kép sem fogja ezt túlszárnyalni, amíg el nem kezdik munkájukat az új űrteleszkópok, többek közt a James WebbElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. ” – mondta a szakértő.

Hubble Legacy Field

Are you ready to be amazed? Meet the #HubbleLegacyField, a mosaic of the distant #Universe based on 16 years of NASAEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. /ESA Hubble Space Telescope observations, featuring roughly 265 000 galaxies that stretch back to just 500 million years after the Big Bang 😮. See: http://sci.esa.int/hubble/61330-hubble-assembles-wide-view-of-the-distant-universe/

For higher res, see: https://www.spacetelescope.org/videos/?search=heic1909

Közzétette: ESA – European Space Agency – 2019. május 2., csütörtök

 

A panorámakép a Hubble Legacy Field nevet kapta, utalva három korábbi projektre, melyek során az űrteleszkóp mind távolabbra tekintett a kozmoszban. Minél messzebbre tudnak pillantani a csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok a világűrben, annál jobban fel tudják fedezni a kozmikus múltat. A Hubble 1990-es indulása előtt a földi teleszkópok legfeljebb hétmilliárd fényévnyi távolságban tudták kifürkészni a galaxisokat, ami félúton van az ősrobbanás felé – közölte az információs központ.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!