A véltnél is nagyobb veszélyt jelenthet a Zika-vírus a magzatokra

Magzati halált, agyszövetpusztulást is okozhat a ZikaZika-vírust vetnének be az agydaganat ellen. -vírusVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. – mutatta ki egy friss kutatásMesterséges hímivarsejteket hoztak létre kutatók a férfi meddőség kezelésére. egy brazil eset vizsgálatával. Egy Zika-vírussal fertőzött anya halva született babájának esetét tanulmányozva azt állapították meg, hogy a kórokozó a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben. A PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban ismertetett kutatás szerint a halva született csecsemőMegszületett az első háromszülős baba Görögországban. nek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz. Eddig a rohamosan terjedő Zika-vírussal csak egy születési rendellenséget, a kóros kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták összefüggésbe. Brazíliában a kórt 580 esetben azonosították, további 4100 esetet vizsgálnak.

zika

zika-virus-2

Az új kutatást Albert Ko, a Yale Egyetem trópusibetegség-szakértője és Antonio Raimundo de Almeida, a brazíliai SalvadorElkészült a világ gyilkosságtérképe. Roberto Santos kórházA világ első elefántkórháza Thaiföldön. ának igazgatója vezette. Ko és brazil kollégái röviddel azután kezdték kutatni az egyiptomi csípőszúnyogVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. terjesztette Zika-vírust, hogy 2015 elején nyilvánosságra kerültek a vírus okozta betegségSegítségre vár a vízfejűségben szenvedő bangladesi kisfiú. első esetei Brazíliában. A kór tünetei: enyhe láz, kiütések és a szem pirosodása, nincs ellene védőoltás, sem gyógymódSikeresen kezelik az agydaganat egyik agresszív formáját a gyermekbénulás vírusával. . A vírusfertőzöttek mintegy 80 százalékánál nem is lépnek fel tünetek.

kisfejuseg-6

A vizsgált esetben sem jelentkeztek a húszéves brazil nőnél a Zika-lázVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. tünetei, terhessége első harmada normálisan zajlott. A mikrokefáliaVégigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen. lehetséges más okait – a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist – a tesztek kizárták. A 18. terhességi héten végzett rutinszerű ultrahangvizsgálaton a magzatot nagyon kis súlyúnak ítélték. A 30. hétre súlyos mikrokefália alakult ki, a 32. héten a magzatAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. meghalt, ekkor az orvosok megindították a szülést. “Nem tudjuk bizonyítani, hogy a zikavírusKísérleti oltóanyagot tesztelnek a Zika-vírus ellen. okozta a magzat halálát, de az eset aggodalmat kelt” – állapította meg Ko.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!