Műanyag szemétben fuldoklik egy eldugott csendes-óceáni sziget

Majdnem 38 millió darab műanyagA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. szemetet mosott partra a víz egy kis lakatlanTeljesen elárasztotta a tenger a Holland-szigetet. , eldugott csendes-óceáni korallzátonyszigeten egy új kutatás adatai szerint. A Csendes-óceánA világ legnagyobb és legnehezebb pénzei. délkeleti részét emelkedő Henderson-szigeten a legnagyobb sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űségű az embertől származó hulladék az egész világon tengerkutatók szerint. A szemétAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. 99,8 százaléka műanyag. Az egyébként érintetlen szigeten felgyűlt, majdnem 18 tonna szemétre úgy tekintenek, mint a tengeri műanyagszennyezésÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. katasztrofális, “groteszk” méreteinek új bizonyítékára – olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

Forrás: Wikipedia/Angela K. Kepler/Pacific Biodiversity Information Forum 

A Tasmaniai Egyetem és a brit Királyi Madárvédő Társaság becslése szerint majdnem 38 millió műanyagdarab halmozódott fel a szigeten, együttes tömegük mintegy 17,6 tonna. A sok millió darab nagyobb része – nagyjából 68 százaléka – láthatatlan volt, négyzetméterenként akár 4500 darabot is rejtett a talaj. Naponta körülbelül 13 ezer új darabot mosnak partra a tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. hullámai. Jennifer Lavers, a Tasmaniai Egyetem tengeri és antarktiszi intézetének kutatója elmondta a The Guardian-nek, hogy a hendersoni szemét mennyisége felülmúlta minden előzetes elképzelését.

Forrás: Jennifer Lavers
Forrás: Jennifer Lavers

“Jártam a világ néhány emberektől távoli szigetNyomtalanul eltűnt egy kis japán sziget. én és mindegy, melyik óceán melyik régiójában, melyik évben voltam ott, szinte mindig ugyanazt láttam, a strandok tele voltak az emberi jelenlét nyomaival, rengeteg hulladékkal. Mégis azt hittem, Hendersont talán megvédi valamennyire, hogy minden lakott területtől igen messze esik. Óriásit tévedtem. A döbbenetre nem voltak szavaim, ezért igyekeztem teljes részletességgel dokumentálni, amit itt találtam. Rákok százai éltek palackok és kozmetikai tégelyek kupakjaiban, egyikük egy játékbaba fejében lakott. Törött, éles szegélyű, mérgező műanyagrengeteg borította a szigetet. Drámai volt látni ezeket a gyönyörű állatokat, amelyek a mi hulladékunkban élnek” – emlékezett vissza Lavers.

A Henderson-szigetDöbbenetes mennyiségű műanyagszemetet gyűjtöttek össze a világ egyik legeldugottabb szigetén. a Pitcairn-szigetcsoportParadicsomi szigeten bukkantak rá egy második világháborús repülőgépre. négy tagja közül a legnagyobb. Szerepel az UNESCO világörökségi listáján, valamint egyike a kevés érintetlen atolloknak, vagyis korallzátonyszigeteknek. A sziget mindössze 37 négyzetkilométerén tíz őshonos növényfaj és négy szárazföldi madárfaj él, az elszigeteltség megóvta őket az emberi tevékenység káros hatásaitól.

Forrás: Wikipedia/unesco.org/Ron Van Oers

Lavers és kollégai kutatása bebizonyította, hogy “a FöldKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. egyetlen zuga sem lehet biztonságban a műanyagszeméttől”. A kutatócsoportnak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) frissen megjelent tanulmánya úgy számolt, hogy a Hendersonon talált hulladéktömeg a világon 1,98 másodperc alatt előállított műanyag mennyiségének felel meg.

Cikkajánló: Pitcairn-szigetek – a világ legkisebb népességű önálló közigazgatású területe


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!