Mesterséges embriókat hoztak létre holland tudósok

Mesterséges embriókat hoztak létre laboratóriumban hímivarsejt és petesejtPetesejt nélkül hoztak létre embriókat. helyett egerekSikeresen visszafordították egereknél az öregedés jeleit. őssejtjeinek felhasználásával holland tudósok. Ezek a modellembriók oly mértékben hasonlítottak a természetes embriókhoz, hogy beágyazódtak egy nőstény egé26 generációt klónoztak egy egérből. r méhének nyálkahártyájába, terhességet, az embrió növekedését eredményezve, ami először történt meg ilyen embriókPetesejt nélkül hoztak létre embriókat. ísérletekben.

Ez a gyökeresen új módszer megnyitja az utat azelőtt, hogy a szakemberek megérthessék az élet első és rejtett folyamatait, a meddőség problémáit és a betegségek embrionális eredetét. A Maastrichti Egyetem tudósai Nicolas Rivron vezetésével folyt kutatásMesterséges hímivarsejteket hoztak létre kutatók a férfi meddőség kezelésére. ának eredményeit a Nature című tudományos folyóGiethoorn - a "holland Velence". iratban ismertették.

Forrás: Nicolas Rivron

Az őssejt használatával elért tudományos áttörés nem az emberek vagy állatok klónozásA világon először klónoztak majmokat kínai tudósok. át célozza, hanem elsősorban annak megértését, miért végződik vetéléssel számos terhesség a korai időszakban. A folyamat kutatása az emberi termékenység tanulmányozását segítheti – idézte a BBC a holland szakembereket. Sok vetélés történik még azelőtt, hogy a nők tudatában lennének terhességüknek, amikor a megtermékenyített petesejtnek nem sikerül beágyazódnia a méhbe. A szakemberek nem ismerik teljesen ennek okát, valószínűleg a növekvő embrióhoz köthető rendellenességek okozzák.

A korai embriófejlődés tanulmányozása bonyolult tudományosan és etikailag is. A hímivarsejt és petesejt helyett őssejtek használatával életre hívott modellembriók azonban bőséges készletet teremtenek a tudományos kutatások számára. Az őssejtek kezdetleges sejtek, amelyek számos különböző sejttípussá képesek alakulni az élet és a növekedés korai szakaszában. A holland kutatók kétfajta egér őssejtet használtak fel.

Forrás: Nicolas Rivron

A korai embrió egy üreges gömb alakú képződmény, amelyet kevesebb mint száz sejtSejtmérleget fejlesztettek ki svájci tudósok. formál. A sejtek külső rétegéből állnak, amelyből a jövőbeni placenta kialakul, valamint belső sejtek kicsiny csoportjából, a jövőbeni embrióból. E külső és belső sejtrészeket jelentő őssejteket először laboratóriumban tenyészették és megsokszorozták, majd egerekbe ültették.

A folyamat tanulmányozása közben a szakemberek megfigyelték, hogy “az embrionális sejtek azok, amelyek a placentasejteket arra utasítják, hogyan formálódjanak és beágyazódjanak a méhbe. Ezen molekuláris párbeszéd megértésével megnyitottuk az utat a meddőség, a termékenység vagy az embrióban lévő rendellenességek okozta felnőtt betegségek – mint a cukorbetegség vagy a szívMég súlyos sérülés után is képes regenerálni saját szívét az öngyógyítás mestere. - és érrendszeri betegségek – problémáinak megoldása előtt” – idézte a Maastrichti Egyetem közleménye Nicolas Rivront.

UM, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!