Megtalálták James Cook kapitány hajójának roncsait

Nagyon valószínű, hogy megtalálták James Cook kapitány EndeavourAz Endeavour űrsikló utolsó útja. nevű hajóAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. jának roncsait a newporti kikötőnél – jelentették be amerikai tengeri archeológusok. A felfedezésről a kutatók későbbre ígértek bővebb tájékoztatást, de mint hangsúlyozták, 80-100 százalékig biztosak abban, hogy az Endeavour került elő.

james-cookAz Endeavour másolata (Fotó: Australian National Maritime Museum)

A brit felfedező 1778-ban elsüllyedt hajóTöbb száz felbontatlan palackot találtak egy 19. századi elsüllyedt hajón. jának roncsaira az amerikai partok közelében bukkantak rá egy tengeri régészeti kutatási program, a Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) tudósai. Cook kapitány 1768 és 1771 között térképezte fel a Csendes-óceán délnyugati részét az Endeavour fedélzetén.

James Cook portréPortréfotók a legkülönfélébb emberekről - 2.. ja 1775 körül (National Maritime Museum)

A hajó később számos kézen átment, amíg – új néven, Lord Sandwichként – bevetették a háború70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. s blokádban. A hajót az amerikai telepesek és a britek közötti Rhode Island-i csataA manilai mészárlás - a II. világháború egyik legborzalmasabb csatája. előtt küldték a tengerÓriási víztisztítót építenek, ami 7 millió tonna műanyag szemetet gyűjt majd az óceánokból. fenekére. Egyike lehetett annak a 13 hajónak, amelyet a britek elsüllyesztettek a blokád alatt. A hajó lehetséges helyének meghatározásához Londonban található dokumentumokból indultak ki, majd elemezték a lehetséges helyszíneket, ahol elsüllyedhetett. A kutatók azt állítják, hogy a newporti kikötőnél öt további hajóroncsTöbb száz felbontatlan palackot találtak egy 19. századi elsüllyedt hajón. társaságában találták meg a híres vitorlást.

james-cook-2Fotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!