Megtalálták a 120 éve keresett aquincumi városfalat

Több mint százhúsz év200 millió éves sziklaképződményt romboltak le a látogatók Utah-ban [Videó]. kutatásA mohácsi csata által érintett település maradványait találták meg. után bukkantak rá a régészek AquincumPannóniában szolgált egyiptomi katona levelét rejti az 1800 éves papirusz. római koriRómai kori hajóroncsokra bukkantak Egyiptom partjainál. polgárvárosának keleti falA leghíresebb történelmi falak a világ minden tájáról. ára egy vasútvonalA keleti Orient expressz. felújításakor. Az építkezés során a régészek a falon kívül gazdag leletanyagot is találtak: a földből pénzérmék, kerámiaedények, és az erdők istenének egy egészen különlegesTöbb mint 14 ezer éves, különleges barlangrajzokra bukkantak Spanyolországban. épségben fennmaradt apró szobra is előkerült.

Az új pillérhelyek feltárása a levegőből

Az új pillérhelyek feltárása a levegőből

Láng Orsolya, a Budapesti Történeti MúzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. (BTM) Aquincumi Múzeumának ásatásokat vezető régésze elmondta, hogy a területen a vasúti forgalom miatt korábban nem volt lehetőség módszeres feltárásra, így a most előkerült leletek különleges jelentőséggel bírnak. Láng elmondta, hogy nagy várakozás előzte meg az idén áprilisban megindult régészeti munkálatokat a vasúti vonalszakasz felújítása kapcsán, mivel a vasút"Annyian vannak, mint az oroszok" - Éjszakai forgalom Moszkvában. kelet–nyugati irányban a római kori városon és közvetlen környezetén halad keresztül.

 Ásatás a vasúti töltés alatt

 Ásatás a vasúti töltés alatt

Hadrianus érméje is előkerült

A mostani munkálatok során elsősorban a várostól nyugatra, a római kori villaövezet területén volt néhány kisebb beavatkozás. A múzeum munkatársai római és középkori leleteket gyűjtöttek, de a kutatások eddigi legfontosabb állomása a római kori városEgy elveszett víz alatti város feltáró képei. keleti szélén most készülő vasúti hidak pilléralapjainak feltárása volt.

A nyugatabbra fekvő, kiásott pillér helyén sikerült azonosítani a település keleti szélét. Itt került elő a határt jelző vizesárok, az egykori városfal már az ókorban lebontott maradványa, illetve a város határával párhuzamosan futó kövezett út is. A vizesárokból ruhakapcsoló tűk, pénzérmék és edények darabjai kerültek elő; ezek alapján az árkot az időszámításunk szerinti II. században áshatták a rómaiak.

 Római kori edények a szemétgödörből

 Római kori edények a szemétgödörből

Egy másik pillér alapozási gödrében egy kutat és egy nagyméretű szemétgödröt találtak a régészek. Ebben hatalmas mennyiségű, kétezer éves városi szemétre bukkantak. A lomok között konyhai és asztali edények, ételmaradékok (állatcsontok), érmek, táblás játékok zsetonjai és a közeli fazekasműhely rontott edényeinek töredékei kerültek elő. Lassányi Gábor, a feltárást vezető régész elmondta, hogy találtak egy 1800 éves díszedényt is, ami a mai FranciaországPont du Gard - római kori vízvezeték. és Németország területén készült, illetve előkerült HadrianusKét nap alatt épít fel egy házat Hadrianus, a kőművesrobot. császár bronz érméje is.

Római kori ruhakapcsoló tűk, pénzek és egy csont játékkorong

Római kori ruhakapcsoló tűk, pénzek és egy csont játékkorong

A feltárások és megfigyelések a vasútépítéshez kapcsolódó földmunkák idején még folytatódnak, és a szakemberek biztosak benne, hogy a régészeti emlékek jelentős része épen kerül elő. Láng szerint valószínűleg ez az utolsó lehetőség, hogy ezen a területen feltárásokat végezzenek. A most előkerült leletek az Aquincumi Múzeum jövő évi kiállításain már láthatók lesznek. – írta az MTI.

 A megtalált falszakasz helye

 A megtalált falszakasz helye

 Silvanus isten apró ólom szobrocskája

 Silvanus isten apró ólom szobrocskája


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!