Megtalálhatták Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű hajójának roncsait

Több mint öt évszázaddal azután, hogy Kolumbusz KristófAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. Santa MariaAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. nevű zászlóshajója elsüllyedtMegtalálták a több mint száz éve eltűnt ausztrál tengeralattjárót. a Karib-tengeren, a szakemberek úgy vélik, hogy megtalálhatták a legendás vízi jármű roncsait HaitiAgyagpogácsát kénytelenek enni a legszegényebbek Haitin. északi partjainál.

Kolumbusz Kristóf

“Minden földrajzi leírás és régészeti bizonyíték azt sugallja, hogy ez Kolumbusz híres10 híres fa a világ minden részéről. zászlóshajójának, a Santa Mariának a roncsa” – mondta Barry Clifford, a Haitinél május elején folytatott felderítő expedíció vezetője, aki szerint a mostani lehet a világ egyik legjelentősebb vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti régészeti felfedezése. Mint hozzátette, a haiti kormány rendkívül segítőkész volt ez idáig, és továbbra is együtt fognak működni, hogy elvégezzék a roncsEgy második világháborús német tengeralattjáró roncsaira bukkantak. részletes régészeti vizsgálatát. A hajó azonosítását a Kolumbusz egykori erődA Roovere erőd láthatatlan hídja. ítményének lehetséges helyére vonatkozó 2003-as felfedezések tették lehetővé. Ezen új információval a birtokában Clifford fel tudta használni a Kolumbusz naplójában szereplő adatokat, hogy megállapítsa a Santa Maria hullámsírjának lehetséges helyét.

Kolumbusz Kristóf

Kolumbusz Kristóf

A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján azonban Clifford arra jutott, hogy a Santa Maria roncsait találhatták meg – olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. A szakember és csapata a hónap elején tért vissza a helyszínre, azzal a szándékkal, hogy azonosítsa azokat tárgyakat – köztük egy ágyútSzent fa az út közepén. – amelyeket 2003-ban fotóztak le a hajóAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. nál. Sajnálatos módon azonban a vizsgálat szempontjából kulcsfontosságú leletek addigra fosztogatók áldozataivá váltak. Clifford szerint amennyiben a munkálatok jól haladnak, az is lehetségessé válhat, hogy végül sikerül kiemelni a hajó megmaradt részeit, konzerválni és kiállítani azokat egy haiti múzeumban.

Kolumbusz Kristóf

A Santa Mariát a 15. század második felében építették SpanyolországRepülési tapasztalat nélkül kellett landolnia egy kisgéppel egy spanyol nőnek. északi részén. Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa Maria – Kolumbusszal a fedélzetén – zátonyra futott Haiti északi partjainál, és a legénység elhagyta a hajót. Ezután Kolumbusz elkezdte megépíttetni első erődjét egy közeli faluban, majd egy héttel később, embereinek egy részét hátrahagyva, két megmaradt hajóján visszaindult Spanyolországba, hogy jelentést tegyen királyi pártfogóinak felfedezésCsimpánzok is képesek csapatmunkára. éről, amelyről úgy vélte, hogy egy Ázsiába vezető új nyugati útvonal.

Kolumbusz Kristóf

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!