Megoldódott az ötven éve talált állatfogak rejtélye – hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken

Közel ötvenéves rejtély oldódott meg azzal, hogy egy kutatócsoport azonosított két megkövült állatfogat és megállapította, hogy egy hiénáé voltak, amely a kanadai sarkvidéken élt mintegy egymillió éve. A fogakat a Yukon terület Old Crow medencéjéhez szervezett paleontológiai expedíció során találták évtizedekkel korábban- áll az Open Quaternary című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban.

 A Yukonban elterülő Old Crow régió különlegesen gazdag fosszíliáiról ismert (Forrás: Duane Froese/University of Alberta) 

“Egy évszázadon át dolgoztak együtt őslakosok és tudósok, hogy feltárják a térség kincseit, ám a több mint 50 ezer megtalált leletből mindössze a két fog lehetett hiénáé” – idézte a BBC Grant Zazula paleontológust.

Forrás: Julius T. Csotonyi 

Majdnem 50 év kellett, hogy azonosítsák a fogakat, amelyek hosszú időn át az ottawai Kanadai Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva, itt figyelt fel rájuk a paleontológus. A tudósok ugyan gyanították, hogy hiénafogak lehetnek, de a sejtést sohasem bizonyították. Grant Zazula ezt végül két munkatársával, Jack Tseng evolúcióbiológussal, a Buffalo Egyetem hiénaszakértőjével és Lars Werdelinnel, a Svéd Természettudományi MúzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. tudósával tette meg nemrég. Kormeghatározási vizsgálataik szerint az ősi hiénához tartozó két fosszíliaEgy iskolabusz méretű dinoszaurusz maradványára bukkantak Egyiptomban. 850 ezer – 1,4 millió éves lehet.

Forrás: Grant Zazula/Government of Yukon 

Noha a mai hiénák nagyrészt Afrikában élnek, a faj őseinek kövületei a messzi északon, Mongóliában, vagy a távoli nyugaton, MexikóTányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban. ban is megtalálhatók. “Ezek a fosszíliák azt a feltevést támasztják alá, hogy a hiénák a mai OroszországEllopták a kiképzőkamrát, amiben egykor Gagarin is készülhetett az űrutazására. területéről érkeztek Észak-Amerikába a mai Bering-szoros akkoriban száraz földhídján át” – mutatott rá Zazula.

Az is sejthető a két fogból, hogy a hiénák ősei erősen különböztek a mai leszármazottaktól. “Mivel Afrikában élnek, leginkább a szavanna állatainak képzeljük el őket, nem a hó és egésznapos sötétség dögevőinek” – tette hozzá a tudós.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!