Megoldódhatott a Loch Ness-i szörny rejtélye

Tudósok szerint egy hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. angolna lehet a skóciai Loch NessDNS-minták elemzésével erednek a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába. tóban élő állítólagos gigantikus szörny, erre utal szerintük a tóból vett vízminták átfogó DNSDNS-minták elemzésével erednek a Loch Ness-i szörny legendájának nyomába. -elemzése, amelyet csütörtökön mutattak be.

A Loch Ness-i szörnyről készült leghíresebb fotó

Nagyon nagy az angolna-DNS előfordulási aránya, de őshüllőszerű szörnyetegre, dinoszauruszra utaló nyomot nem találtak – mondta Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója.

„Az adatok nem szolgálnak információval az állat méretére vonatkozóan, de a DNS nagy mennyiségű előfordulása alapján nem zárható ki, hogy hatalmas angolnák élhetnek a legendák övezte tóban” – mondta Gemmell.

A legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. természetes nagy-britanniai víztározó különböző pontjairól 250 vízmintát vettek a kutatók. Az adatok átfogó képet adnak a tóban lévő életről a legkisebb baktériumoktól a legnagyobb állatokig.

Neil Gemmell a vízből vett egyik mintával

A nemzetközi kutatócsoport 2018 júniusában vett mintákat az úgynevezett környezeti DNS-ből (eDNS), amely a tengeri élővilágNagy jelentőségű természetvédelmi törvényt fogadtak el Chilében. , például a bálnákIdén elmarad a bálnavadászat Izlandon. és cápákHatalmas cápa "óvodára" bukkantak az Atlanti-óceán mélyén. tanulmányozásának már bevett gyakorlata. Amikor egy élőlény mozog a környezetében, a bőrében, pikkelyében, tollában, szőrében, székletében vagy vizeletében lévő DNS apró töredékeit hagyja hátra. Ezt a DNS-t begyűjtik, szekvenálják, majd egybevetik a több százezernyi különböző organizmus ismert genetikai szekvenciáit tartalmazó adatbázissal.

Gemmel kiemelte: a tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna. Búvárok „combnyi vastag” és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

Több mint 1500 éve vélik úgy az emberekÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. , hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él. A Nessie-ről szőtt elméletek nagyon változatosak: egyesek a dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. korának túlélőjének, mások fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különlegesÓriási holdhal tetemét sodorta partra a víz egy ausztráliai strandon. alakot formáló hullámoknak tartják az észlelések tárgyát.

Az állítólagos szörnyről szóló legkorábbi beszámoló Szent Kolumba szentté avatott bencés apáthoz, Írország és SkóciaAzonosították a Storr-tó szörnyeként emlegetett vízi ragadozó maradványait. védőszentjéhez köthető, aki a 6. században Skóciába vitte a kereszténységet. Legutóbb március 26-án jelentette egy amerikai pár, hogy látta a Loch Ness-i szörnyet.

Számtalan sikertelen kísérlet történt a szörny megtalálására, például 2003-ban a BBC kiterjedt tudományos kutatást indított 600 hanglokátorral és műholdakkal, melyek átkutatták a tó teljes területét. Legutóbb három éve egy fejlett tengeri drón talált egy szörnyet: azt a modellt, melyet az 1970-es Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használtak és amely 50 éve süllyedt le a tó fenekére.(MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!