Meglepően lusta vadász az óceán egyik legrettegettebb ragadozója

Az oroszlánhoz hasonlóan lesből támad kiszemelt zsákmányára a tigriscápaCsörgőkígyó- és medvetámadás után tigriscápa harapott meg egy 20 éves amerikait. – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az óceán egyik legrettegettebb ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. ja „meglepően lusta” vadász.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatói 27 tigriscápát jelöltek meg speciális jeladóval a Nyugat-AusztráliaTitkos helyszínen nevelik a világ egyik legősibb és legritkább növényét Ausztráliában. partjaihoz közeli Ningaloo zátonynál. A kamerát, valamint mozgás- és környezetérzékelőket ötvöző eszközök révén a szakemberek megfigyelték, hogy miként mozognak a cápák, amikor összetalálkoznak a jellegzetes zsákmányuknak számító teknősfajokkal, nagytestű halakkal és más cápákkal.

Forrás: Murdoch University 

„A tigriscápák meglepően lusta ragadozó. Az általunk megjelölt példányok még akkor is zavartalanul úszkáltak tovább és meg sem próbáltak lecsapni az éber zsákmányra, amikor az az orruk előtt volt” – mondta a kutatást vezető Samantha Andrzejaczek.

A tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. társszerzője, Adrian Gleiss szerint a tigriscápák inkább lesből támadnak, akárcsak az oroszlánok. Nem pazarolnak energiát arra, hogy üldözőbe vegyenek olyan prédát, amely már tisztában van a jelenlétükkel és gyorsan el tud szökni, inkább lesből támadnak a gyanútlan teknősA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. ökre és nagytestű halakra.

Forrás: Albert Kok/Wikimedia Commons 
Forrás: Wikimedia Commons/Pterantula/GNU Free Documentation License 

A kutatók puszta kézzel erősítették a jeladókat a cápák hátúszójára, majd miután a műszerek egy-két nap után maguktól leváltak, begyűjtötték őket a víz felszínéről. A vizsgálat egyedülálló bepillantást nyújt a cápák egy napjába, hasznos információkkal segítve a ragadozók megóvását célzó erőfeszítéseket.

A nagytestű ragadozó, melynek hossza a négy métert is meghaladhatja, a Föld számos trópusi és mérsékelt övi tengervizében fellelhető, főleg a Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. középső részén fekvő szigetek környékén. A „tigrisElőször született tigris Debrecenben. ” elnevezést a testén látható sötét csíkozásokról kapta. Ezek a csíkok a porcos halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. korának előrehaladtával egyre halványabbá, elmosódottabbá válnak.

Magányosan él, általában éjszaka vadászik és az összes húsevőcápaEgy kékcápa okozott pánikot több mallorcai strandon. közül neki tulajdonítják a legnagyobb étrendet. Táplálékai közé tartoznak a rákok, csontos halak, úszólábúak, madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. , kalmárok, tengeri teknősök, tengerikígyó-félék, delfinfélék és akár egyéb cápák is. Arról is híresNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. , hogy ember által alkotott, ehetetlen tárgyakat is felfal. Habár a tengerek100 kilogramm szemetet találtak egy skót szigetnél partra sodródott bálna tetemében. egyik csúcsragadozóTehéncápák veszik birtokukba az eltűnő fehér cápák élőhelyét a dél-afrikai vizekben. jának számít, a tigriscápa időnként a kardszárnyú delfinÖnálló faj lehet Jangce-folyóban élő ritka tengeridisznó. áldozatává válik. A tigriscápát, mivel uszonyaiért ipari mértékben halásszák a Természetvédelmi Világszövetség (IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. ) mérsékelten fenyegetett fajnak minősítette.

Cikkajánló: Ritka felvétel – videóra vették ahogy, a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!