Meglepő döntésre sarkallta a klímaváltozás a hatalmas Kodiak-medvéket

LazacLégi úton szállítják a lazacokat ívóhelyükre egy kőomlás miatt elzárt kanadai folyón. helyett inkább feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. bodzát esznek a halakTöbb ezer atlanti lazac jutott ki az óceánba egy megrongálódott akvafarmról. ívási időszakában a Kodiak-medvékFekete medvék kóborolnak az erdőtűz sújtotta kanadai városban. Alaszkában – figyelték meg amerikai kutatók, akik szerint a jelenség hátterében a klímaváltozásPartra sodródó bálnatetemek segítenek a jegesmedvéknek a túlélésben, de ez nem lesz elegendő. áll. A Proceedings tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban a kutatócsoport a Kodiak-szigetcsoport időszaki változásainak az ott élő medvékre gyakorolt hatását vizsgálták.

Forrás: kodiak.org

A Kodiak-szigetcsoport Alaszka20 fokkal magasabb a hőmérséklet Alaszka északi részén az ilyenkor szokásosnál. déli partvidékénél található. Ez a Kodiak-medvének, (Ursus arctos middendorffi) a barna medveCsörgőkígyó- és medvetámadás után tigriscápa harapott meg egy 20 éves amerikait. legnagyobb termetű alfajának az otthona. A jegesmedveÉhes jegesmedve tört be egy szállodába a Spitzbergákon. mellett ez a legnagyobb testű szárazföldi ragadozó emlős a Földön, rendszerint előszeretettel fogyasztja a folyókból íváskor felugró lazacokat.

Forrás: Lisa Hupp/USFWS/National Digital Library

A kutatók azonban megfigyelték, hogy az alaszkai éghajlat melegedésének hatására megváltoztak a medvék táplálkozási szokásai. Kamerákat helyeztek ki, hogy rögzítsék, amint a ragadozók elkapják a lazacokat, 36 nőstényre GPS-gallért helyeztek és követték mozgásukat, területi vizsgálatokat végeztek és tanulmányozták a medvék ürülékét is. Felfedezték, hogy a Kodiak-medvék egyre inkább döntéshelyzetbe kerülnek, hogy lazacot vagy fekete bodzát egyenek-e, mert a bodza a megszokottnál korábban érik, így a bodzaszezon átfedi a lazacok ívási periódusát.

Forrás: U.S. Fish & Wildlife Service, National Digital Library/David Menke/Wikimedia Commons
Forrás: LadyofHats/Wikimedia Commons

Korábban a lazacok ívása rendszerint július végén kezdődött, a fekete bodza pedig augusztus végén érett. A medvék begázoltak a sekély folyókba, hogy az ívási területre tartó lazacokat elkapják és megegyék. Egy hónappal később pedig az éppen megérő fekete bodza lett a fő táplálékuk. Az elmúlt évtizedekben azonban megváltozott a helyzet, a fekete bodza gyakran már július végén érni kezd. Ebben a helyzetben a medvék a bodza mellett döntenek: szinte teljesen elhagyják a folyót és a gyümölcsöket fogyasztják.

A szakértők szerint egyelőre nem tisztázott, milyen hatása van a váltásnak a medvékre, a lazacokra vagy más élőlényekre, melyek a medvék által hátrahagyott halmaradványokkal táplálkoznak.

Forrás: Lisa Hupp /USFWS/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!